Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nejnebezpečnější ryba světa s jedem stokrát silnějším než kyanid. Čtverzubec už je i v Chorvatsku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rickard Zerpe / Creative Commons / CC BY 2.0

Čtverzubec stříbropásý

Když se řekne nejnebezpeční ryba, jen málokdo z nás si představí tuto na první pohled nevinně vypadající malou rybku. Pro člověka ale může být setkání s ní smrtelně nebezpečné. A je třeba se mít před ní na pozoru, její počet se totiž zvyšuje.

Článek

Čtverzubec stříbropásý strach člověku, který ho nezná, asi nenažene. Jedná se o drobnou rybku, která se dorůstá maximální délky 40 centimetrů. Dříve se na pobřeží vyskytovala jen ojediněle, zejména to bylo v Indickém a Tichém oceánu. Dochází ale k jejímu rychlému množení a čím dál častěji ji můžeme spatřit i v místech, která jsou dovolenkovými ráji českých turistů.

Migrace čtverzubce zapříčinila, že tato ryba už se dnes běžně vyskytuje v moři omývajícím Izrael či Maroko, známý je také její výskyt ve Španělsku či v Chorvatsku. Důvod, proč se k nám do Evropy čtverzubec stěhuje, je prostý. Středozemní moře je stále teplejší a Suezský průplav mu umožnil tu nejlepší cestu do našich vod. Je velmi pravděpodobné, že v dalších letech se bude jeho výskyt ještě zvyšovat. A to je alarmující, protože čtverzubec je pro člověka smrtelně nebezpečný.

Tělo čtverzubce stříbropásého obsahuje tetrodotoxin. To je látka, která je pro člověka nesmírně nebezpečná. Způsobuje zástavu lidských svalů a může vést i k následné smrti. Tetrodotoxin je totiž nervový jed, který v koncetraci jednoho až dvou miligramů dokáže člověka zabít. Je mnohonásobně silnější než kyanid a ještě horší je, že proti němu neexistuje žádný protijed. Zasažené osobě tak není možné jakkoli pomoci.

Tím, že se ještě do nedávna čtverzubec v evropských vodách nevyskytoval, ho tu nezná ani většina rybářů. Zbytečně tak riskují infikování tímto nervovým jedem, neboť tetrodotoxin se sice z převážné části nachází v pohlavních žlázách a játrech, z části ale také na na kůži, se kterou přijdou rybáři do styku.

Turisté s ním do styku ale příliš nepřijdou. Ryba je to totiž plachá, a tak jsou tou nejohroženější skupinou právě profesionální, ale i amatérští rybáři. Je proto dobré vědět, podle čeho můžete čtverzubce identifikovat. Nejnápadnější jsou pruhy stříbrné barvy, které najdete ve spodní části jeho těla. Taktéž ho lze ale poznat podle toho, že má hranatý čenich či neobvyklé řezáky.

Protože se tu ryba dříve nevyskytovala, nemá zde ani žádné přirozené nepřátelé. V moři tak nežije prakticky nic, co by jejich počet pomohlo regulovat. A to by mohlo mít negativní dopad na biologickou diverzitu středozemního moře, protože čtverzubec je masožravý a v neregulovaném množství by mohl některé druhy mořských živočichů i vyhubit.

Přestože při koupání v moři v blízkosti pláží turistům žádné nebezpečí nehrozí, i tak mějte na paměti, jak taková ryba vypadá. Mohlo by vám to totiž zachránit život.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz