Hlavní obsah
Cestování

Nejstarší pevnost světa je dílem neznámé civilizace. Sibiř fascinuje archeology svojí historií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Když se řekne nejstarší civilizace v dějiných, většina z nás si asi vybaví Sumerskou říši. Jenže archeologové teď přišli s tím, že vysoko na severu existovala ještě mnohem starší a zatím neznámá civilizace.

Článek

Když se ve školách začíná s výukou starověkých civilizací, zmiňují se mezi těmi prvními staří Babylóňané či lidé žijící v povodí řek Eufrat a Tigris. Ty byly ostatně ještě do nedávna považovány za nejstarší vyspělé civilizace na zemi. Jenže archeologie nás zase jednou přesvědčila o tom, že o lidské historii toho zase tolik nevíme. Až o dva tisíce let starší civilizace totiž postavila nejstarší známou pevnost v dějinách lidské historie. A to na Sibiři.

Možná to zní trochu zvláštně. Proč by někdo chtěl stavět svá obydlí v kraji tak studeném a nepříznivém, jako je Sibiř? Jenže to je Sibiř, kterou známe dnes. Přes tolika tisícovkami let to byla úplně jiná krajina. Představme si ji jako rovinatou krajinu bohatou na vodní plochy. V tekoucích řekách plavalo velké množství ryb, v lesích se pohybovali losi a sobi. A právě proto se tu tehdejším lidem dobře dařilo. Podle dostupných pramenů se tak stali těmi, kdo jako první v celé naší historii postavil opevněné sídlo.

Za hradbami se ale nežilo v domech, jak bychom si představili dnes na základě středověkých modelů. Obydlí se tu nacházela hluboko v zemi. Desítky osob se tam snáze schovali, zároveň tam v chladných zimách bylo tepleji než na povrchu. Archeologický výzkum prokázal, že zkázu tohoto místa měl na svědomí oheň. Pravděpodobně už tak tito lidé čelili před mnoha tisíci lety dobývání.

Vědce toto místo fascinuje hned z několika důvodů. Jedním z nich je to, že lidé, kteří tu žili, byli lovci a sběrači. Taková společnost si obydlí a opevnění nikdy nestavěla. Pokud měla stáda, mohla je hnát na jiné místo. V případě potřeby či napadení se vždy mohla přesunout na jedno místo. Takhle postupovaly až civilizace, které si pěstovaly obilí. Pole totiž nebylo možné přesunout, musely se proto zdržovat v jeho blízkosti. Navíc hradby chránily jejich sklizenou úrodu před těmi, kteří by jim ho chtěli ukrást.

Přitom nejde o jedinou pevnost podobného stáří. Právě na Sibiři se jich nachází hned několik. Všechny v přibližné vzdálenosti 2 až 3 tisíce kilometrů od Moskvy. První takovou pevnost mohli vědci prozkoumat až v roce 2019. Zjistili i další podobnosti této staré civilizace s civilizacemi mnohem mladšími. Dodnes si tak neumí vysvětlit, jak mohli vědět, že si své pevnosti mají stavět na kopcích, nejlépe nad řekou v jejím ohybu. Tady na Sibiři to ale domorodci věděli už 6 tisíc let před Kristem.

Jak tedy mohli mít lidé ze Sibiře poznatky, na které jiné civilizace přišly o mnoho stovek let později, zůstává záhadou. Pevnosti v této mrazivé oblasti jsou zatím prakticky neprobádané, a tak se jistě vědcům podaří o této dávné civilizaci zjistit ještě mnoho nového.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz