Hlavní obsah
Finance

Němci veřejně sdílí výši svých mezd. Stěžují si na nízké mzdy, mluví se i o diskriminaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

V Česku existuje jen málo společností, které by zveřejňovaly platy jednotlivých zaměstnanců, a to ať pouze mezi sebou nebo veřejně. Ve většině firem se takové informace úzkostlivě tají. Němci na to ale jdou jinak.

Článek

Když nastupujete v Česku do nové práce, není výjimkou, že máte ve smlouvě uvedenou kouzelnou formulku, která vám sděluje, že o výši své mzdy nemůžete s nikým z kolegů hovořit, a také máte přísný zákaz se na mzdu svého kolegy vyptávat. Pokud se budete držet pokynů ve smlouvě, nic se nedozvíte. Teď jde ale o to, kolik zaměstnanců skutečně na tento odstavec ve smlouvě dbá, protože témata o výši mzdy jsou mezi zaměstnanci velmi častá.

Existují však některé firmy, které mezi svými zaměstnanci informace o výši mezd sdílejí. Chtějí být pro své zaměstnance transparentní a chtějí, aby oni věděli, proč mají takovou mzdu a jejich kolega zase jinou. Uznejme však, že takových firem není mnoho.

I v Německu došla zaměstnancům s tajnůstkařením trpělivost a rozhodli se, že se se svou mzdou pochlubí ostatním. Vznikl tak instagramový účet, kde němečtí zaměstnanci postupně zveřejňují své výplatní pásky. Účet už sleduje půl druhé stovky tisíc sledujících. Němci se tak mohou na tomto účtu dozvědět výši mezd v mnoha oborech, což jim může pomoci při jejich rozhodování, zda mají do nové práce nastoupit, nebo je lepší změnit obor. Dokonce si mnoho z nich stěžuje, že pracují za almužnu.

V německých občanech tak na základě zveřejňovaných výplatních pásek vyvstává hned několik otázek. Na část z nich ale dostávají rovnou i odpovědi, neboť se pod příspěvky rozjíždí poměrně obsáhlé diskuze. Němci mohou nyní vidět, zda jejich kolegové z oboru vydělávají více či méně, což pro ně může být dobrá vyjednávací páka v argumentaci se zaměstnavatelem. Ti, co se chystají naskočit do nového oboru, pak vidí, jak se zde mzdy pohybují a podle toho mohou uzpůsobit své mzdové požadavky.

Je to skvělá stránka, která může svým sledovatelům v mnohém pomoci. Může jim však také pěkně rozproudit krev žilách. Pokud zjistíte, že berete značně podprůměrnou mzdu, jistě vám z toho do zpěvu nebude. Dobře viditelné jsou na zveřejněných páskách i mzdové rozdíly na stejných pozicích, když je vykoná muž a když žena. Instagramový profil tak nechtěně opět otevřel téma genderové diskriminace na základě rozdílného pohlaví.

Jak se zveřejněnými výplatními páskami Němci naloží, zůstává jen na nich. Pokud mají ve smlouvě podobnou formulaci, kterou obsahují smlouvy v Česku, mohli by z toho mít u zaměstnavatele i dost závažný problém. Většina výplatních pásek je však zveřejněna tak, aby nebylo možné vidět jméno jejího vlastníka, ani firmu, které se to týká.

Jednu myšlenku nám ale německý účet přeci jen vnuknul. Možná by bylo dobré, kdyby nějaká taková stránka vznikla i u nás. Konečně by i naši zaměstnanci mohli srovnat své mzdy se mzdami těch ostatních. V některých firmách mohou být totiž někteří zaměstnanci doslova vykořisťováni. A takový materiál by jim k jednání se svými nadřízený byl více než prospěšný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz