Hlavní obsah

Nutit volit občany, kteří mají vyplavené domy, je nehumánní. K posunu voleb přesto nedošlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Element 5 / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Volby jsou v plném proudu. A volit se bude i přesto, že mnoho lidí v Čechách i na Moravě má úplně jiné starosti. Vzpamatovávají se totiž z ničivých povodní. Jejich žádosti však vyhověno nebylo

Článek

Čechy a zejména pak Morava se stále vzpamatovávají z ničivých povodní, které zpustošily nejednu obec. V moravském regionu byla ještě před pár dny situace doslova katastrofální. Jenže to není pouze o vysoké vodě, která po vydatných deštích rychle opadne. Lidé, kteří mají své domy a byty v záplavových oblastech, budou následky povodní pociťovat ještě dlouho.

Ti, kteří měli štěstí, a jejich dům zůstal stát a nebyla porušena ani jeho statika, musí celé dny odklízet napáchanou spoušť. Nánosy bahna v domech a na zahradách, podmáčené zdi, zničený nábytek, nefunkční elektrické vedení. To je jen zlomek toho, s čím se potýkají tisíce českých občanů. Vysušit dům po povodních není vůbec nic jednoduchého a trvat to může i týdny. A do toho nyní přišly volby.

Volby do Senátu a do zastupitelstev krajů jsou zejména v tom druhém případě pro obyvatele obcí a měst zásadní. Lidé zvolení v krajích totiž budou mít v následujících letech velký vliv na to, jakým směrem se bude jejich region ubírat. A i lidé, kteří byli zasaženi povodněmi, by měli mít šanci jít volit. Jenže mnohdy jim to jejich životní situace v současné době nedovoluje.

To, že nemám ani kde složit hlavu, protože všechno v mém domě je mokré, si asi většina z nás neumí ani představit. A je zcela pochopitelné, že lidé v takové situaci nemají na volby ani pomyšlení. Řeší existenční problémy, které jsou pro ně stěžejní. Přestože by ale volit jít chtěli, jejich žádosti o odsunutí termínu voleb nikdo nevyhověl. Bude tak záležet pouze na konkrétních jedincích, jejich situaci a možnostech.

Někteří z nich určitě dorazí, i když to pro ně bude znamenat ztracený čas, který mohli věnovat úklidu a zajištění toho nejnutnějšího. Jiní ale k volbám prostě nedorazí, přestože by chtěli. Mnoho z nich ani nemůže. Zamítnutí žádosti o posun termínu voleb se tak ze strany státu jeví jako zcela nehumánní. Posunutí by s sebou jistě neslo náklady navíc, avšak všichni občané by v takovém případě měli rovné možnosti. Mohli by se svobodně rozhodnout, zda k volbám dorazí a nemuseli by se podřizovat situaci.

Navíc to komplikuje situaci i představitelům obce. Ti mají být svým občanům v takto těžkých chvílích nápomocni a místo toho musí řešit organizaci voleb včetně zařizování volebních místností a pověřování osob ve volební komisi.

Volby do Senátu a krajských zastupitelstev ztratí řadu oprávněných voličů a tím i svou relevantnost, kterou by měly při vyšší volební účasti. A to povede jen k další nespokojenosti občanů s jejich výsledky, ať už budou jakékoliv. Volební místnosti se ale i tak v pátek otevřely. V nejzasaženějších oblastech se dokonce volí ve zcela nevyhovujících prostorách, které byly povodněmi rovněž zasaženy. Hlavně že se dodržel stanovený termín voleb a nemuselo se nic posouvat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz