Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nutrie jsou sice velmi roztomilým, ale silně invazivním druhem. Dříve se tu chovali na maso

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petar Milošević / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nutrie říční

Na první pohled je to milé a roztomilé zvířátko, které je v současné době k vidění v Česku na mnoha místech. Jenže se jedná o silně invazivní druh, jehož přemnožení nikdo neřeší.

Článek

Nutrie říční se vyskytuje často v okolí řek či jiných vodních ploch. Lidé se na ni chodí dívat, v mnoha případech ji i krmí, protože toto zvíře zkrátka vypadá velmi roztomile. Už její jiná označení ale tak optimisticky nepůsobí. Říká se jí totiž také vodní krysa nebo řekomyš.

Nutrie je na našem území poměrně novým živočišným druhem. Přitom pochází z Jižní Ameriky. Do Evropy, stejně jako i na jiné kontinenty, se dostala jako zvíře chované kvůli kožešině. Do Čech pak jako zvíře chované hlavně kvůli masu. Jenže pak už stačilo málo, někteří jedinci se dostali do volné přírody a začali osidlovat náš kontinent. To je nejpravděpodobnější teorií, která vysvětluje, kde se nutrie v Evropě a u nás vzaly. Spekuluje se ale i o tom, že ji na našem kontinentu někdo záměrně vysadil.

Nutrie se v Česku vyskytovala již před rokem 2003, ale jednalo se o výskyt ojedinělý, který nebyl monitorován. Právě v tomto roce ale byla nutrie zařazena mezi druhy, které mohou být myslivci či hospodáři usmrceny. Neznamená to však, že by nutrie patřila mezi lovnou zvěř. Zatímco v roce 2003 bylo usmrceno celkem 300 nutrií, v dalších letech tento počet každoročně narůstal. V roce 2016 bylo na našem území usmrceno celkem 6000 těchto zvířat.

Nutrie patří mezi silně invazivní zvířata stejně jako mýval, který se u nás ve volné přírodě taktéž objevuje. A její přítomnost se na přírodě nesmazatelně podepisuje. Nejčastější potravou nutrií jsou totiž vegetace kolem řek. A pokud tato vegetace chybí, dochází mnohem častěji k erozi břehů. Navíc v okolí takto zničených břehů nehnízdí ptáci, protože tu pro ně není dost potravy.

Tato vodní krysa ale škodí i v zimě. Když nemá dostatek potravy, začne ohryzávat stromy, které tím může i vážně poškodit. Může se pak stát, že takový strom nemusí přežít zimu. Jenže právě kvůli jejich roztomilému vzhledu se líbí dětem i některým dospělým. A to zásadně přispělo k tomu, že se nutrie začaly stahoval do okolí břehů řek ve městech. Čeká tam na ně totiž snadná potrava, kterou jim lidé přinesou až pod nos.

Nutrie nepatří mezi plaché zvíře. Nebojí se v přítomnosti člověka ani jiných živočichů. Svou roztomilostí ale dokonale klame. Je ale poměrně agresivním druhem, který dokáže napadnout nejen například psa, ale je schopná zaútočit i na člověka. Malé děti by se k nim tak určitě neměly přibližovat.

Nutrie říční bývá často zaměňována s ondatrou. Rozeznat je ale lze jednoduše. Jednak podle ocasu, neboť nutrie má dlouhý ocas delší než její samotné tělo, ondatra jej má mnohem kratší a v žádném případě nedosahuje délky jejího těla. Rozdíl je ale i ve velikosti. Ondatra váží většinou jen kolem jednoho a půl kila, nutrie dorůstají mnohem větších rozměrů a váží mezi šesti a sedmi kily.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz