Hlavní obsah
Lidé a společnost

Orion měl hlas tak podobný Elvisi Presleymu, že mnoho lidí uvěřilo, že je to opravdu on

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Elvis Presley

Jeden z největších hudebníků minulého století Elvis Presley zemřel předčasně. Bylo mu pouhých 42 let. Někteří jeho fanoušci ale odmítli uvěřit, že smrt si pro krále rock‘n‘rollu skutečně přišla a dlouho věřili, že Elvis je stále mezi námi.

Článek

Elvis Presley je bezpochyby jednou z největších osobností světové hudby 20. století. Jeho nezaměnitelný rockový projev a jedinečný hlas uchvátil miliony lidí po celém světě. Jenže divoké večírky, drogy a alkohol jeho život ovlivnily natolik, že se tento hudebník nedožil ani padesátky. Svět opustil v roce 1977. Nebo tak zní alespoň oficiální verze. Někteří skalní fanoušci totiž věřili a stále věří v to, že Elvis toho roku nezemřel.

Konspiračních teorií o životě Elvise Presleyho po roce 1977 se vynořilo velké množství. K potvrzení jejich pravdivosti ale vždy chyběly důkazy. Už před Elvisovou smrtí se ale na hudební scéně objevil nový zpěvák, kterého Elvisovi fanoušci po smrti svého idola začali se zesnulým zpěvákem ztotožňovat.

Jimmy Ellis, který na pódiích po část své umělecké dráhy používal umělecké jméno Orion, byl o deset let mladší než Elvis. Vystupovat začal už v roce 1964. Tehdy ale měli možnost shlédnout jeho výstupy pouze návštěvníci nočních klubů. Jeho hlas se ale tak podobal tomu Elvisovu, že již na konci 60. let dostal Ellis možnost nazpívat své první singly. A aby vydavatelství ještě více umocnilo podobnost jeho hlasu s tím Elvisovým, nechali ho přezpívat první hity krále rock‘n‘rollu.

Někteří už v té době tvrdili, že hlas na nahrávkách není Ellisův, ale že se jedná jen o jiné verzi Presleyho raných písní. A když pak král rock‘n‘rollu v roce 1977 zemřel, dopustilo se vydavatelství velkého podvodu na fanoušky. Nechali totiž Ellise nazpívat písně jiných zpěváků, které následně vydali jako nikdy nezveřejněné nahrávky Elvise Presleyho. Zajímavé ale je, že i přesto, že hlas na nahrávkách kontrolovali další nezávislé osoby, které Presleyho hlas výborně znaly, pravost těchto nahrávek potvrdily.

O rok později pak vyšel román americké spisovatelky Gail Brewer-Giorgion, který byl o zpěvákovi, který předstíral svou vlastní smrt. Román nesl název Orion. A to se stalo ornou půdou pro ty, kteří věřili různých konspiračním teoriím. Hudební vydavatelství pak přesvědčilo Ellise, aby začal vystupovat v oblečení podobném Elvisovu, s obarvenými vlasy a malou maskou na obličeji. Z Jimmyho Ellise se stal Orion. A někteří fanoušci uvěřili, že je Elvis zpět.

Ellis i vydavatelství se začalo na této fikci přiživovat. Další album dokonce ztvárňovalo Ellise jako zpěváka vylézajícího z hrobu. Trvalo to sice několik let, ale nakonec zpěvákovi došla trpělivost a už se dále nechtěl vydávat za někoho jiného. Na jednom z koncertů si strhl masku a všichni se dozvěděli, že ve skutečnosti Elvisem není. Následně pak začal vystupovat pod svým pravým jménem. Od té doby ale začala jeho popularita prudce klesat. Nakonec se tak po letech vrátil k vystupování pod uměleckým jménem Orion, ztracenou slávu však nikdy nezískal zpět.

Ať byl osud skutečného krále rock‘n‘rollu jakýkoli, život Jimma Ellise se naplnil v roce 1998, kdy byl spolu se svojí ženou zavražděn při loupeži ve svém obchodě.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz