Hlavní obsah
Lidé a společnost

Osobní stráž papeže si vydělá méně než průměrný Čech. Tradiční uniformy jim šijeme v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mister No / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Když se řekne švýcarská garda, člověka, který tento název slyší poprvé, určitě nenapadne, že se pohybujeme ve svatém státě, ve Vatikánu. Názvem nás totiž tato garda mate. Tak jak to je a proč není švýcarská garda ve Švýcarsku?

Článek

Švýcarská garda je označení takzvaných švýcarských žoldnéřů. Žoldnéř je profesionální voják, který však nevykonává své vojenské povinnosti na základě příslušnosti k národu či skupině, ale nechává se najímat k boji za plat. V dřívějších dobách tak bylo běžné, že jsme členy Švýcarské gardy mohli najít v mnoha evropských armádách. Nejčastěji se jejich služeb využívalo k osobní bezpečnosti panovníků nebo k ochraně panovnického sídla.

Dnes víme, že Švýcarskou gardu najdeme pouze ve Vatikánu. Když se ale podíváme do historie, zjistíme, že Švýcarská garda kdysi sloužila i na dvoře francouzského krále, a to od 15. až do počátku 18. století. Později byla její služba Napoleonem obnovena, ale už jen na pár let.

Mladí Švýcaři takto řešili velkou chudobu v jejich zemi. Nechávali se najímat do armád, kde za své služby dostali zaplaceno. Brzy se rozneslo po celé Evropě, že jsou to stateční, udatní a loajální bojovníci. Věhlas Švýcarské gardy byl tak velký, že po jejich ochraně zatoužil i sám papež.

Foto: Dnalor 01 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Svou službu papeži sloužili švýcarští gardisté poprvé roku 1506. A již v roce 1527 při takzvaném plenění Říma dokázali, že jsou ochotni za svého pána i padnout. Chránili tehdejšího papeže Klementa VII. svým vlastním tělem, aby mu pomohli uniknout do bezpečí Andělského hradu, přestože jich většina padla.

Dnes skýtá Švýcarská garda ve Vatikánu 110 mužů. A pokud si myslíte, že se jejím členem může stát muž jakékoliv národnosti, jste na omylu. Švýcarská garda je i dnes výsadou Švýcarů. Takový zájemce o službu v gardě však musí být navíc svobodný, nesmí být starší 30 let, ale zároveň mu musí být alespoň 19 let. Dále musí být vyšší než 174 cm a samozřejmě to musí být katolík.

Pokud jste někdy měli to štěstí a viděli jste příslušníka Švýcarské gardy, jistě vás zaujala jeho uniforma. Je totiž pestrobarevná. Muži mají na hlavě barety, kolem krku bílé límce. V ruce většinou třímají halapartnu.

Vzhled uniforem Švýcarské gardy se během staletí měnil, ale v roce 1914 navrhl tehdejší velitel gardy takové uniformy, aby odpovídaly jejich původnímu renesančnímu vzhledu a byly tak důstojnou upomínkou na slávu švýcarských gardistů. Zajímavé je, že všechny uniformy pro členy švýcarské gardy se šijí v Třešti nedaleko Jihlavy.

Problém mají švýcarští gardisté se mzdou. Zatímco průměrná měsíční mzda v Itálii je přibližně 4633 eur, což v přepočtu vychází kolem 115 tisíc korun, gardisté berou jen okolo 1300 eur, což dělá přibližně 32 tisíc korun. Nutno ale podotknout, že k tomu mají ubytování i stravu zdarma.

Dnes mají gardisté za úkol chránit papeže, ale plní také reprezentativní funkci. Jsou nejfotografovanější armádou na světě. Stali se symbolem Vatikánu a Italové už si jej bez nich ani neumí představit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz