Hlavní obsah
Bydlení

Perete povlečení a ručníky každý týden? Pokud ne, množí se v nich nebezpečné bakterie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Creative Commons / pexels.com

Často se setkávám s lidmi, kteří na otázku, jak často perou ručníky, většinou odpovídají, že jednou za měsíc, povlečení pak mění čtyřikrát do roka. To je však neskutečný hazard se zdravím. Prát se musí častěji.

Článek

Ručníky lidé obecně perou pravidelněji než povlečení. I tak je to ale málo. V povlečení i v ručnících se totiž neustále hromadí bakterie, které mohou být pro naše zdraví škodlivé. V noci se člověk navíc potí. Odhaduje se, že člověk může přes noc vypotit až jeden litr potu. Právě vlhkost způsobená potem bakteriím velmi svědčí.

Nejhorší, co můžete udělat je to, že se jen tak natáhnete na postel v oblečení, ve kterém jste přišli například z práce. Vaše oblečení není čisté, i když se vám to tak na první pohled může zdát. Mohli jste si sednout někde, kde byla zvýšená koncentrace bakterií, například v dopravním prostředku. A všechny tyto bakterie si tímto natáhnutím přenesete do postele.

Pokud se člověk myje pravidelně, pak jsou ručníky prakticky stále navlhlé, tudíž k rozmnožování bakterií zde dochází téměř nepřetržitě. Pokud se utřeme ručníkem, ve kterém předtím došlo k množení bakterií, ohrožujeme své zdraví.

Povlečení i ručníky by se tedy měly prát jednou za týden. Při praní je důležitý i správný postup. Nesnažte se vyprat všechno povlečení najednou. Jedná se o opravdu objemné kusy látky. Když dáte všechno povlečení najednou do pračky, riskujete, že se prací prášek nedostane všude. Teplota vody při praní sama o sobě podstatnou část bakterií nezlikviduje. Některé bakterie jsou schopny přežít i mnohem vyšší teploty.

Všechno ložní prádlo a ručníky tak perte vždy s pracím práškem a na co možná nejvyšší teplotu, kterou vám materiál prádla a vaše pračka umožní. Zlikvidujete tak více bakterií.

Pak se musí povlečení i ručníky správně usušit. Když tak neučiníme, riskujeme okamžité znehodnocení naší práce. Bakterie se mohou v takto vypraných textiliích okamžitě začít množit. Pokud máte sušičku, pak je to pro vás ideální. Pokud ne, rozvěste povlečení a ručníky na suchém místě. Nejlépe vám proschnou na přímém slunci.

Další věc, která je v hygieně ložního prádla alarmující, je praní dek a polštářů samotných, nikoli jen povlečení. Spousta lidí logicky namítne, proč by měla prát polštáře a deky, když pravidelně pere povlečení na nich, které je chrání. Ano, to je sice pravda, ale nějaké nečistoty a případně i bakterie se skrze povlečení dostanou i na polštáře a deky. Je to samozřejmě jen zanedbatelné procento, ale i tak je dobré prát deky a polštáře alespoň jednou za čtvrtletí.

Je jasné, že většina z nás takto časté praní ložního prádla a ručníků nedodržuje a ani dodržovat nebude. Čím častěji ale budete takové prádlo prát, tím menší je pravděpodobnost toho, že vám přítomné bakterie způsobí zdravotní komplikace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Polštář

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz