Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pivo ze sedmého schodu: Kdo mohl vymyslet takovou pitomost? Správná teplota je jen jedna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elevate / Creative Commons / pexels.com

Češi jsou v pití piva už několik let na první příčce. Piva se tu tak na osobu vypije nejvíce na světě. Jakou má mít ale správnou teplotu? Říká se, že nejlepší pivo je ze sedmého schodu. Kdo ale mohl vymyslet takovou pitomost?

Článek

Češi vypijí v průměru přes 140 litrů piva na osobu za rok. To je 280 půllitrových piv na každého obyvatele naší země. Do toho se samozřejmě nepočítají jen zletilí muži, ale i ženy všech věkových kategorií i nezletilé děti včetně nemluvňat a novorozenců. Tak kolik jich pak musí vypít ti, kteří pivo skutečně konzumují?

V našem článku se ale chceme věnovat tomu, jakou má mít pivo správnou teplotu. Ze svého okolí poslední dobou slýchám, že pivo je dnes podáváno chladnější, než bylo dříve. Nejprve mě napadlo, že by to mohlo být z důvodu, aby déle vydrželo, protože v letních měsících je hlavně ve městech výtoč slabší, ale když jsem si jedno tohle přechlazené pivo dal, tak mi to došlo.

Velmi vychlazené pivo vám navíc načepují do ledové sklenice. Nápoj ve skle se tak rychle podchladí. Neznalec a jen občasný konzument piva to asi nepozná, ale ten, kdo si dá pivo rád, zjistí, že vlastně vůbec neví, co pije. Podchlazením se z piva ztrácí veškeré chuťové vlastnosti. Mohou vám tak do toho půllitru nalít opravdu cokoli a vy to nepoznáte.

V Čechách se vyrábí zejména ležáky plzeňského typu, u nich je teplota jejich skladování i servírování jasně daná. Není to tak, že by každá značka piva měla mít určenou jinou teplotu, při které je její pivo nejlepší.

Obecně se traduje, že by se tato teplota měla pohybovat mezi 5 až 8 stupni Celsia. Je tedy nesmysl, aby se obecně mohlo říci, že nejlepší pivo je ze sedmého schodu. Jedná se pouze o zlidovělou hlášku z filmu Vesničko má, středisková. Je celkem logické, že každý sklep má na sedmém schodu odlišnou teplotu. Nelze tedy říci, že na šestém schodu je teplé a na osmém už podchlazené.

Pokud máte pocit, že pivo už často nechutná tak jako dřív, nemusí to být nutně novými postupy při jeho výrobě či recepturou z pivovaru. Na vině mohou být právě hospodská a restaurační zařízení, kde se pivo čepuje. Přestože naštěstí většina restaurací čepuje pivo správné teploty, je pravdou, že nemusí chutnat tak jako dřív.

Některé podniky totiž skladují pivo v sudech nechlazené, ale při pokojové, nebo dokonce vyšší teplotě. Když pak prochází ze sudu potrubím do vaší sklenice, dochází k jeho šokovému zchlazení. Na to musí být často vyvinuta teplota nižší než 5 až 8 stupňů Celsia. Za cestu ze sudu do výčepu se musí pivo zchladit někdy i o 15 či 20 stupňů. Tím už ale nikdy nebude chutnat tak, jak by mělo.

Pokud si tak chcete skladovat pivo ve vlastním sklepě, neřiďte se radou a nedávejte jej na sedmý schod vašeho sklepa. Změřte si, jakou máte ve sklepě teplotu na různých místech a pivo plzeňského typu umístěte tam, kde se celoroční teplota pohybuje kolem 5 až 8 stupňů Celsia. Uvidíte, že odtud vám bude chutnat nejvíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz