Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pivo ze sudu může být stejně dobré jako pivo z tanku. Češi ale pijí pivo hlavně doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elevate / Creative Commons / pexels.com

Pivo je pro Čechy něco, bez čeho by se v životě neobešli. Svědčí o tom i největší spotřeba piva v Česku v přepočtu na jednoho obyvatele. Ale jak pivo připravit, aby bylo co nejlepší? Je lepší ze sudu, nebo z tanku?

Článek

Bez piva si spousta obyvatel naše státu neumí představit svůj život. Každý preferuje jinou značku piva, protože jak to bývá, každý má trochu jiné chutě. Jak ale pivo správně konzumovat? Existují tři způsoby, jak se u nás pivo nejčastěji konzumuje.

Nejčastějším způsobem konzumace piva je pít ho přímo z lahve, ve které jsme ho zakoupili, potažmo z plechovky. Přestože se jedná o nejčastější způsob konzumace piva, takový konzument si správnou chuť piva nevychutná. A proč se pivo konzumuje nejčastěji tímto způsobem? Češi se snaží na alkoholu často ušetřit, proto si kupují lahve a plechovky v supermarketech a jiných obchodech. Ke konzumaci piva pak dochází v domácím prostředí či na zahrádkách a chatách. Pivo v restauraci může být totiž i několikanásobně dražší.

Pokud si ale dáme pivo někde v restauraci nebo v hospodě, chuť už bude o poznání lepší. Vybrat si pak můžeme mezi podniky, která mají pivo ze sudu nebo pivo z tanku. To jsou dva další způsoby, jakými se u nás pivo může konzumovat.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Common / CC BY-SA 3.0

Řez standardním pivním sudem

Z pohledu restaurace je na prostor nejlepší pivo sudové. Sud nezabere tolik místa a je vhodný pro podniky, kde je vysoká výtoč piva. Avšak sudy mají několik nevýhod, protože v nich dochází ke kontaktu piva se vzduchem. Pivo se tak v sudech rychleji kazí a narážení nových sudů bývá často fyzicky náročné. Mnohdy jsou pak sudy v restauracích chybně skladovány nechlazené. To znamená, že pivo leží ve sklepech, případně přímo v prostoru restaurace či hospody, při pokojové teplotě. Teprve v momentě, kdy si pivo objednáte a ono se dostává do trubek, dochází přitom k šokovému zchlazení piva. Toho se docílí za pomoci velmi nízkých teplot. Tímto procesem ztrácí pivovarnický mok podstatnou část své chuti a už nikdy vám pivo nebude chutnat jako z pivovaru. Smutným faktem je, že takové pivo si v současné době dáte v mnoha restauracích a hospodách napříč republikou.

Foto: Jiří Sedláček / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pivní tank

Tanky jsou výdobytkem moderní doby. Mají několikanásobně větší objem než sud, plní je přímo pivovar v místě provozu. Jsou však pro podnik prostorově náročné, proto bývají často umístěny v rozlehlých sklepech. Výhodou pro restauratéra je to, že mu odpadá neoblíbená práce přerážení sudů. Pivo v tanku vydrží mnohem déle. Konzument piva zase ocení plnou chuť piva, neboť tanky jsou udržovány v chlazeném stavu. Tady se nemusíte bát, že by pivo ztratilo něco ze své chuti, bude chutnat jako byste jej pili přímo v pivovaru.

Vše tedy záleží na provozu a jeho způsobu uchování sudů. Obecně platí, že pivo ze sudu a pivo z tanku by mělo chutnat stejně a běžný konzument by neměl poznat rozdíl. Jak jsme ale uvedli v odstavcích výše, se sudy se v hospodách často špatně nakládá. Proto vznikla rozšířená domněnka o tom, že pivo z tanku musí být vždy lepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz