Hlavní obsah
Lidé a společnost

Platy poslanců se zdají vysoké. Jak si ale vede český premiér ve srovnání s evropskými kolegy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pirátská strana / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Platy poslanců a předních představitelů Česka stále rostou a nátlak na jejich zmrazení zatím nebyl úspěšný. Skutečně berou čeští politici tak nekřesťanské peníze? Zajímalo nás srovnání s představiteli evropských zemí.

Článek

Platy českých poslanců se určují dle platové základny představitele, která se násobí koeficientem dle dalších funkcí, které představitel zastává. Základní plat českého poslance je tak 102 338 Kč. Tento plat se pak může dále navyšovat. Plat premiéra České republiky se tak vyšplhá až do výše 274 797 Kč.

Je potřeba zmínit, že takový plat českého premiéra není to jediné, co osobě vykonávající tuto funkci náleží. Stejně jako jeho zahraničním kolegům, náleží mu i náhrady za výkon funkce a reprezentaci, náhrada cestovného z místa jeho bydliště do místa výkonu funkce a mnoho dalších výhod. Pro naše srovnání však budeme brát v potaz pouze jeho plat.

Ve srovnání platů ministerských předsedů evropských států můžeme zohlednit dvojí měřítko. Jednak je to plat v jeho absolutní hodnotě, který nám sice říká, kolik přesně jednotliví ministerští předsedové berou, ale bude do značné míry ovlivněn kupní silou daného státu. Tedy srovnáme pouze peníze a nikoli to, jak se takový plat bude jevit místnímu obyvatelstvu.

Foto: Pixabay / Creative Commons 0 / Pexels.com

Druhou metodou je srovnání skrze násobky průměrného platu v daném státě. Tam se sice nedozvíme konkrétní čísla, ale zjistíme, jak mohou občané takového státu vnímat vyplácení svých reprezentantů ve srovnání s jejich platy.

Nejprve tedy vezměme na zřetel absolutní hodnotu platu ministerských předsedů. Pro přepočet do českých korun používáme kurz, který vychází ze statistik České národní banky. Používat tedy budeme kurz 24 Kč za euro. Nejlépe placeným premiérem Evropy se tak stává kancléř spolkové republiky Německo s měsíčním platem 724 569 Kč. Hned za ním se nachází premiér Rakouska s platem 633 312 Kč. Následován je premiérem Belgie, který má však plat nižší o více než 4500 eur.

Prvenství v nejhůře placeném ministerském předsedovy můžeme sledovat u polského premiéra, který bere jen 110 544 Kč. Sami si tak můžete udělat obrázek o tom, jak odpovídající plat dostává český ministerský předseda.

Objektivnější srovnání však bude to, kdy se podíváme na to, kolikanásobky berou ministerští předsedové evropských zemí ve srovnání s průměrnou mzdou v daném státě. Jasným vítězem v takovém případě nebude Německo, jak bychom asi čekali, ale překvapivě patří prvenství Maďarsku. Premiér tohoto státu totiž bere 14,6 násobek průměrného maďarského platu.

Další příčky pak patří Bulharsku, Německu a Kypru, kde berou jejich čelní představitelé přibližně desetinásobek průměrného platu obyvatel státu. V Česku dostává premiér 9,2 průměrného platu Čechů.

Nejskromnější premiéry najdeme na Maltě, ve Španělsku a na Slovensku, kteří berou kolem pěti průměrných platů. V těsném závěsu za nimi je Itálie, Nizozemí nebo Portugalsko, kde za svou práci dostávají ministerští předsedové zhruba pětinásobek jejich platu.

V absolutní hodnotě tak český premiér nebere tak velké peníze, jako většina jeho kolegů v zahraničí, avšak vzhledem k platům v dané zemi patří premiér Fiala mezi ty nejlépe placené politiky v Evropě.

Zpracováno na základě srovnání k poslednímu čtvrtletí roku 2022.

Anketa

Je plat českého premiéra adekvátní ve srovnání s ostatními evropskými státy?
Nikoli, měl by dostat více a patřit mezi evropskou elitu.
1,9 %
Ano, dostává tolik, kolik je odpovídající našim poměrům.
7,5 %
Ne, dostává víc, než si za odvedenou práci zaslouží.
89,8 %
Nemám na to názor.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11320 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz