Hlavní obsah
Cestování

Pod hladinou jezera vědci objevili město Naukratis. „Hongkong“ starověkého Egypta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David McEachan / Creative Commons / Pexels.com

Pod hladinou malebného jezera bylo objeveno přístavní město Naukratis. Nejednalo se jen o první řeckou kolonii na území Egypta, ale i o důležitou obchodní tepnu.

Článek

V úchvatné krajině při březích majestátné řeky Nil se rozprostírá malebné jezero, které se stalo útočištěm nekonečného zástupu vodního ptactva. Avšak pod tichými hlubinami tohoto přírodního ráje leží objev, který vědci z předního britského muzea označili za jeden z nejvýznamnějších za poslední roky. Byly zde objeveny záhadné zříceniny dávného města Naukratis.

Naukratis bylo významné přístavní město s bezmála šestnácti tisíci obyvateli, které se nacházelo nedaleko tehdejšího dalšího významného obchodního centra Sau. Zajímavé na tomto městě je fakt, že bylo obýváno Řeky od druhé poloviny sedmého století před naším letopočtem a jednalo se tak zřejmě o nejstarší řeckou osadu na území starověkého Egypta. První objev města byl učiněn již v roce 1880, kdy archeolog Flinders Petrie, nalezl spolu s egyptskými předměty také misky, amfory a nápisy ve starořečtině, což naznačovalo, že zde zprvu žila smíšená komunita Egypťanů a Řeků.

Foto: Marie-Lan Nguyen / Wikipedia Commons / Volné dílo

O této domněnce se můžeme přesvědčit v národním historickém muzeu v Káhiře, kde je vystavená bezmála čtyřmetrová socha připomínající postavu faraona, jež byla vylovena právě ze zatopeného města. I přesto, že se tato socha tyčila v chrámů zasvěcenému egyptskému bohu Amun-Ra, jenž patřil spolu s Osirisem mezi nejvýznamnější egyptské bohy, na její zadní straně byl nápis „já jsem Řek“. To a mnoho dalších předmětů a řeckých spisů bylo postupně vyloveno badateli v roce 2018. 

Foto: لا روسا / Wikipedia Commons / BY-SA 4.0

O rozvinutosti a důležitosti tohoto města nám napovídá i skladba jeho budov. Nalézalo se zde velké množství chrámů zasvěcených řeckým bohům jako byla Héra či Afrodíté, ale byl zde také veledůležitý Hellenion, tedy svatyně zasvěcená všem bohům. K tomu, že se jednalo o velmi strategické místo, přispívá i názor, že každý obchodník ze Středomoří, který chtěl obchodovat s Egyptem, musel proplout skrze Naukratis a zaplatit daň.

Foto: Zunkir / Wikipedia Commons / BY-SA 4.0

Kvůli jeho netradiční poloze se dodnes vedou spory, kdo město založil jako první. Převládá názor, že nejprve bylo město založeno Egypťany a v průběhu let bylo Řeky dobyto. Jiná teze zase tvrdí, že Naukratis byl darem Řekům od vládce Egypta. Na přesnou odpověď si budeme muset ještě nějakou dobu počkat, ale kdo ví, co nám do té doby archeologové opět objeví.

Zpracováno na základě článků: Naukratis: Hongkong starověkého EgyptaTajemství Naukratisu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz