Hlavní obsah
Internet a technologie

Podvodné emaily: Udělejte v rodinách osvětu. Náš děda naletěl a my se bojíme, co bude dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tatiana Syrikova / Creative Commons / pexels.com

Podvodné emaily jsou velmi rozšířeným trikem podvodníků, kteří se snaží vydělat na důvěřivých lidech. Objevily se s rozvojem internetu a troufnu si říci, že každý z nás nějaký takový email už dostal. Varujte před nimi své okolí.

Článek

Bez internetu bychom se dnes již neobešli. Závisí na něm fungování prakticky všeho, co vidíme kolem sebe. S jeho rozvojem jsou ale spojeny i triky podvodníků, kteří se snaží vydělat na těch, kteří nejsou v online světě příliš kovaní, nechají se snadno zmást či přesvědčit. Mezi takové patří především naši spoluobčané pokročilého věku. I my máme v rodině dědečka, který takovým podvodníkům naletěl.

Dříve se daly podvodné emaily poměrně snadno identifikovat. Jednalo se emailové zprávy s nepříliš dobrou češtinou, kde vám někdo oznamoval, že jste se stali dědici ohromné sumy peněz, ale před vyřízením dědického řízení bylo nutné odeslat určitý obnos na konkrétní účet, aby mohl být proces převodu těchto peněz zprocesován. Takových témat podvodných emailů bylo více, ale tenhle byl asi nejčastější. Dnes už by na takový email asi nikdo nenaletěl, ale v počátcích internetu, kdy to bylo úplnou novinkou, to jistě mohlo zmást velké množství lidí. Vidina velkých peněz jim nedala spát a požadovanou částku tak na uvedený účet poslalo jistě velké množství podvedených.

Jak jsem ale říkal, doba jde dál. Dnes už jsou tyto emaily propracované. Na chyby v gramatice tam narazíte jen málokdy, navíc se často tváří jako emaily či zprávy SMS od notoricky známých firem, u kterých adresát jen těžko bude počítat s podvodem. Často k tomu využívají emailové adresy podobné těm, které daná firma využívá, někdy dojde dokonce ke zneužití loga společnosti.

Podvodníci se často snaží tvářit jako banky, u nichž máte uložené své peníze, jako vaši mobilní operátoři, v poslední době i jako státní podnik Česká pošta. Naletět je přitom tak jednoduché.

Některé podvodné emaily mohou být opravdu lákavé. Než ale přistoupíte k nějaké akci, pořádně si takový email zkontrolujte. Pokud vám někdo nabízí něco, co je až neuvěřitelné výhodné, mohlo by se jednat o podvodníka. Nikdy nesdělujte svoje osobní, přihlašovací či bankovní údaje a to za žádných okolností. To každopádně nedělejte ani v případě, že byste skutečně komunikovali či hovořili se skutečnou firmou, s níž máte něco společného. Nedělejte nic hned, vždy se nejdříve poraďte s příbuznými nebo známými, kteří jsou v tom kovanější.

Náš děda před nedávnem naletěl na podvodný email, který je rozesílán jménem právě České pošty. V emailu byla hlavička služby Balíkovna. V textu stálo, že pro zaslání peněz na účet je třeba zadat číslo účtu a potvrdit transakci. Děda ve vidině peněz, které mu posílá Česká pošta, nepřemýšlel o tom, proč by mu tato společnost měla nějaké peníze posílat a postupoval podle pokynů. Vyplnil tam všechny svoje údaje.

Naštěstí nás o tom hned informoval a my začali podnikat určité kroky. Všechno jsme mu v klidu vysvětlili. Nemělo cenu takovému člověku hubovat, nebo mu to vyčítat. Že je email podvrh nemohl tušit, mohl však být ve zveřejňování citlivých dat trochu opatrnější.

Teď už nám nezbývá než čekat. Zatím se nic nekalého ze strany podvodníků neudálo, ale opravdu se bojíme toho, že to jednou vypluje na povrch. Snad na to budeme připraveni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz