Hlavní obsah
Cestování

Podzemní město, ve kterém nyní žije bezmála 3500 obyvatel, vybudovali hledači opálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: sliverinverted / Wikipedia Commons / BY-SA 4.0

Kvůli vlivům nehostinného podnebí vybudovali hledači drahokamů podzemní město, ve kterém dnes žije téměř 3500 stálých obyvatel.

Článek

Fascinujícím příkladem toho, jak jsou lidé vynalézaví a dokáží se přizpůsobit tvrdým podmínkám okolní přírody tím, že si vytvoří svůj vlastní malý svět, je podzemní městečko Coober Pedy. Toto miniaturní městečko se nachází v jižní Austrálii, asi devět hodin autem severně od Adelaide. Toto město má okolo tři a půl tisíce stálých obyvatel, přičemž zhruba jednu čtvrtinu tvoří původní australské obyvatelstvo Aboriginců. Právě tato domorodá část populace dala tomuto místu název kupa-piti, což se dá přeložit jako „díra bíleho muže“. Toto přízvisko ale nedostalo město náhodou. Jedná se totiž o jedno z nejvýznamnějších světových míst pro těžbu opálů a má zcela jedinečnou architekturou, která využívá podzemní prostory.

Foto: Phil Whitehouse / Wikipedia Commons / BY 2.0

Podzemní kaple

Foto: lodo27 / Wikipedia Commons / BY-SA 3.0

Vstup do podzemního domu

Kdysi dávno bylo totiž místo, na kterém se dnes rozkládá Coober Pedy, zaplaveno širým oceánem. Vědci předpokládají, že pro genezi drahocenných opálů je potřeba zvýšeného tlaku a teplot, neboť se pravděpodobně tvoří z křemičitanů, které obsahují jehlice mořských hub či schránky jednobuněčných řas rozsivek. I když bylo místo obýváno Aboriginci dávno před dvacátým století, samotné město bylo založeno až roku 1915, když zde byli na výletě otec se svým dospívajícím synem Williamem Hutchinsonem. Právě tento mladý hoch zde šťastnou náhodou objevil první opál, což okamžitě vyvolalo novou hledačskou horečku. Od té doby se sem začali ve velkém sjíždět a usazovat horníci ze všech koutů světa.

Foto: Eric Spenle / Wikipedia Commons / BY-SA 3.0

Pohled na težební šachty

Výlet do podzemí. Tak by se dal zjednodušeně shrnout výlet do města ukrytého v písečných dunách. Ačkoli pohled na opály všemožných barevných kombinací je zcela jistě úchvatná podívaná, to, co vám ale učaruje, je způsob života v obydlích skrytých pod zemským povrchem. Nepříznivé podmínky, jako jsou časté písečné bouře, vysoké teploty přesahující 35 stupňů a minimální srážky po celý rok, nejsou jediným důvodem, proč je život na povrchu Coober Pedy velmi nehostinný. Aby se lidé místním podmínkám lépe přizpůsobili, začali využívat a přetvářet těžařské šachty, kterých se zde doposud nálezá bezmála čtvrt milionu, na svá obydlí a další stavení nezbytné pro běžný život. Nalézt zde proto můžeme jak hotel a hostel pro turisty, obchod s potravinami, kostely pro všemožná náboženská vyznání, školu, kino či suvenýry a knihovnu, vše perfektně ukryto v chladu. Díky tomu prakticky na každém kroku narazíte na informační cedule s nápisy, které vás varují, abyste se nedívali do mobilního telefonu, neběhali, či dokonce nechodili pozpátku, vše jenom proto, abyste se vyvarovali pádu do jámy.

Foto: eyeintim / Wikpedia Commons / BY-SA 2.0

Nudu zde určitě nehledejte. Pro sportovně založené návštěvníky je zde možnost si zahrát netradiční golf. Díky tomu, že se zde nenachází téměř žádná vegetace, se hraje v noci na tvrdém písku pod svitem hvězd z noční oblohy. Jediná podmínka je mít dobře osvětlený míček. Pro milovníky umění je zde připravená nevšední galerie a na své si zde přijdou i milovníci filmů. Zdejší postapokalyptická krajina posloužila jako perfektní místo pro natáčení kultovních snímku. Točil se zde například film Mad Max.

Takže pokud se rozhodnete navštívit Coober Pedy, znamená to, že objevíte nejen fascinující svět podzemí, ale prozkoumáte i bohatou historii australského hornictví spjatou s autentickým životním stylem v podmínkách, které nemůžete zažít nikde jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz