Hlavní obsah
Zdraví

Pomáhají v boji s rakovinou a jsou plné antioxidantů. Chilli papričky a jejich vliv na naše zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jonathan Niederhoffer / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Chilli Rawit Birds eye

Chilli není jen nezaměnitelný komponent v kuchyních celého světa, ale i pomocník při lupénce, artritidě a hubnutí. Pojďme si představit 7 pozitivních vlastností chilli papriček a jejich dopad na naše zdraví.

Článek

Když se řekne chilli, všem znalcům, kuchařům a vášnivým pojídačům pálivých papriček pak začnou na mysl tanout jejich oblíbené odrůdy, ať už podle barev nebo specifických chutí jako jsou Habanero Red, Rawit či Jalapeno. Mnohým z nás se pak vybaví jejich pálivá chuť, orosené čelo a rty, které brní, jako byste právě políbili žhavé uhlíky. A právě tento pal nás zajímá nejvíce, neboť jej způsobuje rostlinný alkaloid kapsaicin.

Foto: Jon Sullivan / Wikipedia Commons / volné dílo

V tomto článku se tedy nebudeme zabývat chutí ani palem jednotlivých odrůd chilli paprik, nýbrž jejich přínosem na naše zdraví:

Imunita

Pojídáním chilli papriček zvyšujeme svou obranyschopnost. Jedna středně velká paprička obsahuje až 240 % doporučené denní dávky vitamínu C, mimojiné pak beta-karoteny a vítamín A důležitý pro správné fungování trávicího traktu a dýchacího ústrojí. Dále zde jsou obsaženy pro naše tělo důležité prvky jako železo a draslík a hořčík.

Proti depresím

Pojídáním papriček a kapsaicinu v nich obsaženém se naše tělo brání, a to pomocí vyplavování endorfinu a serotoninu, jež nám navozují pocity blaženosti a štěstí. Výsledným bonusem je pak snižování bolesti, neboť endorfin je považován za přírodní analgetikum.

Proti zánětům

Tinktury a mastičky s obsahem kapsaicinu jsou vynikajícím pomocníkem na hojení ran, taktéž jsou jeho blahodárné účinky hojně využívány na záněty dutiny ústní, šlach a kloubů. Dle americké univerzity Duke je pak nápomocen při léčbě zánětu střev.

Foto: Francisco Anzola / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pomocník při hubnutí

Snězením chilli papričky nastartujete ve vašem těle metabolismus naplno. Dochází zde k chemickému procesu zvanému termogeneze a následně spalování přebytečných tuků. Pojídáním pálivých jídel nás pak přechází i následná chuť na sladké a tučné jídlo, a tedy se můžeme vyvarovat zbytečnému a nezdravému přejídání.

Srdce a žaludek

Blahodárný účinek kapsaicinu pocítí i váš kardiovaskulární systém. Tato zázračná látka napomáhá tělu zbavovat se cholesterolu a předcházet ucpávání cév, což může snížit riziko mrtvice a infarktu. Díky zvýšenému průtoku krve v cévách vedeným do střev a žaludku napomáhá k zlepšení stavu a hojení žaludečních stěn.

Rakovina

Kapsaicin jako pomocník při léčbě a prevenci rakoviny. Ze studie Anticancer Research vyplývá, že kapsaicin je nápomocný při potlačování a zpomalování růstu metastází při pokročilých stádiích rakoviny. U rakoviny prostaty se jako preventivní množství udává 300-400 mg, množství odpovídající 5 papričkám, další studie pak poukazují na pomoc kapsaicinu s dalšími podpůrnými látkami při onkologickému onemocnění prsu. Jako prevence a podpůrný prostředek při léčbě se dále využívá i při rakovině žaludku, plicslinivky.

Cukrovka

Pojídáním potravin bohatých na vlákninu, kam chilli papričky zcela jistě patří, zpomalujeme absorbci cukrů do našeho těla. Další studie poukazují na to, že konzumace kapsaicinu způsobuje následné snížení inzulinu v těle až o neuvěřitelných 60 %.

Foto: Nina Matthews / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Zařazení zeleniny do našeho každodenního jídelníčku má nepopiratelně pozitivní vliv na naše zdraví. Soustředěním se však na konkrétní druhy, jako jsou chilli papričky, nám v našem životě může pomoci při prevenci a léčbě široké palety zdravotních neduh a komplikací, a to již více než 8 tisíc let.

Anketa

Jak často zařazujete do svého jídelníčku chilli?
Několikrát denně! Chilli miluji.
17,3 %
Jednou denně.
11 %
Párkrát do týdne.
33,2 %
Několikrát za měsíc.
15,5 %
Sporadicky.
18,4 %
Nikdy, chilli nemám rád!
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1015 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz