Článek
Když se řekne chilli, všem znalcům, kuchařům a vášnivým pojídačům pálivých papriček pak začnou na mysl tanout jejich oblíbené odrůdy, ať už podle barev nebo specifických chutí jako jsou Habanero Red, Rawit či Jalapeno. Mnohým z nás se pak vybaví jejich pálivá chuť, orosené čelo a rty, které brní, jako byste právě políbili žhavé uhlíky. A právě tento pal nás zajímá nejvíce, neboť jej způsobuje rostlinný alkaloid kapsaicin.
V tomto článku se tedy nebudeme zabývat chutí ani palem jednotlivých odrůd chilli paprik, nýbrž jejich přínosem na naše zdraví:
Imunita
Pojídáním chilli papriček zvyšujeme svou obranyschopnost. Jedna středně velká paprička obsahuje až 240 % doporučené denní dávky vitamínu C, mimojiné pak beta-karoteny a vítamín A důležitý pro správné fungování trávicího traktu a dýchacího ústrojí. Dále zde jsou obsaženy pro naše tělo důležité prvky jako železo a draslík a hořčík.
Proti depresím
Pojídáním papriček a kapsaicinu v nich obsaženém se naše tělo brání, a to pomocí vyplavování endorfinu a serotoninu, jež nám navozují pocity blaženosti a štěstí. Výsledným bonusem je pak snižování bolesti, neboť endorfin je považován za přírodní analgetikum.
Proti zánětům
Tinktury a mastičky s obsahem kapsaicinu jsou vynikajícím pomocníkem na hojení ran, taktéž jsou jeho blahodárné účinky hojně využívány na záněty dutiny ústní, šlach a kloubů. Dle americké univerzity Duke je pak nápomocen při léčbě zánětu střev.
Pomocník při hubnutí
Snězením chilli papričky nastartujete ve vašem těle metabolismus naplno. Dochází zde k chemickému procesu zvanému termogeneze a následně spalování přebytečných tuků. Pojídáním pálivých jídel nás pak přechází i následná chuť na sladké a tučné jídlo, a tedy se můžeme vyvarovat zbytečnému a nezdravému přejídání.
Srdce a žaludek
Blahodárný účinek kapsaicinu pocítí i váš kardiovaskulární systém. Tato zázračná látka napomáhá tělu zbavovat se cholesterolu a předcházet ucpávání cév, což může snížit riziko mrtvice a infarktu. Díky zvýšenému průtoku krve v cévách vedeným do střev a žaludku napomáhá k zlepšení stavu a hojení žaludečních stěn.
Rakovina
Kapsaicin jako pomocník při léčbě a prevenci rakoviny. Ze studie Anticancer Research vyplývá, že kapsaicin je nápomocný při potlačování a zpomalování růstu metastází při pokročilých stádiích rakoviny. U rakoviny prostaty se jako preventivní množství udává 300-400 mg, množství odpovídající 5 papričkám, další studie pak poukazují na pomoc kapsaicinu s dalšími podpůrnými látkami při onkologickému onemocnění prsu. Jako prevence a podpůrný prostředek při léčbě se dále využívá i při rakovině žaludku, plic a slinivky.
Cukrovka
Pojídáním potravin bohatých na vlákninu, kam chilli papričky zcela jistě patří, zpomalujeme absorbci cukrů do našeho těla. Další studie poukazují na to, že konzumace kapsaicinu způsobuje následné snížení inzulinu v těle až o neuvěřitelných 60 %.
Zařazení zeleniny do našeho každodenního jídelníčku má nepopiratelně pozitivní vliv na naše zdraví. Soustředěním se však na konkrétní druhy, jako jsou chilli papričky, nám v našem životě může pomoci při prevenci a léčbě široké palety zdravotních neduh a komplikací, a to již více než 8 tisíc let.