Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Popelník z gorilích rukou jako žádaný artikl. Krutost pytláků se nezastaví před ničím

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chriscarterux / Creative Commons / pexels.com

Pytlačení je věc, která již od pradávna patří k lidské společnosti. I když existují tlaky na potlačení či omezení těchto aktivit, stále se na světě dějí zvěrstva, kterým jen nečinně přihlížíme.

Článek

Když na začátku 90. let měli lidé v Česku poprvé možnost spatřit životopisný příběh Dian Fosseyové, ochránkyně zvířat a milovnice goril, kterou tak bravurně na filmovém plátně ztvárnila Sigourney Weaver, jedno oko nezůstalo suché. Dojemný příběh odehrávající se na pozadí obchodu se zvířaty a jejich lovení pro potěchu bohatých byl velmi silným, a navíc skutečným příběhem.

Gorily patří už dlouhá léta k ohroženým druhům zvířat a jejich lov je přísně zakázán. Jenže i přes tyto zákazy k jejich lovu pravidelně dochází. Loví je i sami domorodci, protože v zemích, kde se gorily vyskytují, lidé často trpí hladem, a tak jsou pro ně tato zvířata výživnou potravou. Často tak gorily končí jako potrava. Mnohem horší je ale obchod s těmito zvířaty. Nejen gorily totiž často končí na trzích jako prodejní artikly. Tam je většinou jejich maso nabízeno místním. Domorodci ale vědí, že je to zakázané, a tak takové artikly nevystavují přímo na stáncích, ale mají je jako podpultové zboží.

To všechno se ale týká prodeje gorilího masa, kdy slouží jako potrava pro hladové či jako delikatesa pro ty majetnější. Existuje ale i forma pytláctví, kdy jsou gorily zabíjeny jen proto, aby se staly ozdobami či suvenýry pro bohaté. Kvete tak například obchod s gorilími končetinami. Zejména ruce jsou žádaným artiklem, neboť se z nich vyrábějí luxusní popelníky. I když je to odporné, nejedná se o nic ojedinělého. Prodávají se ale například i gorilí hlavy.

Dian Fosseyová se v 80. letech snažila právě o to, aby tato krásná a chráněná zvířata mohla žít spokojenější život. Bojovala nejen s pytláky, ale i s úřady či turisty. Nechtěla, aby do národních parků chodili návštěvníci, protože gorily se snadno nakazí lidskými nemocemi, které pro ně mohou být i smrtelné. Byla i proti odchytu zvířat a jejich umísťování v zoologických zahradách po celém světě.

Fosseyová se spřátelila s místní gorilí rodinou a snažila se je ochránit. I tak je ale neuhlídala. Jeden z jejich oblíbených gorilích samců byl zavražděn, a nakonec potkal stejný osud i Dian. O Vánocích roku 1985 byla ubita mačetou. Kdo zatím stál, se nikdy nepodařilo objasnit, avšak nejpravděpodobnější variantou je, že to byl někdo z pytláků, proti kterým tak bojovala.

Zákaz lovu goril a obchodování s nimi má za následek to, že se všechny tyto obchody uskutečňují tajně na černém trhu. Nelze tak jednoznačně říci, zda mají tyto zákazy alespoň vliv na snížení počtu obchodů zejména v afrických zemích. A je to velká škoda. Protože pokud gorily vyhynou, budeme mít my jako lidstvo za následek vymizení dalšího živočišného druhu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz