Hlavní obsah
Lidé a společnost

Porážení prasat: Důmyslný metoda podvodníků, jak okrádat lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sora Shumazaki / Creative Commons / pexels.com

I když je v dnešním světě člověk dobře edukován, aby nenaletěl podvodům, s podvodníky je stále horší držet krok. Přicházejí s novými a stále více sofistikovanými metodami, jak z nás dostat peníze.

Článek

V dnešní uspěchané době často slýcháme o různých typech podvodů. Od falešných e-mailů proklamujících nabití ohromného dědictví po prastrýci z některé daleké subsaharské země až po nástrahy skryté na podvodných webových stránkách nebo po stále častěji vyskytující se klamavé reklamy, které nás nabádají za pomocí známých tváří a umělé inteligence investovat do zaručeně ziskových podniků. S rozvojem moderních technologií se tedy nejen rozšiřuje spektrum internetových podvodů, ale především jejich sofistikovanost. Kombinace zdánlivě autentických komunikací vydávajících se za zprávy od bank či vládních institucí a podvodných webových stránek s podobným vzhledem jako ty legitimní, činí internetové podvody čím dál tím obtížněji rozpoznatelnými pro průměrného uživatele.

V neposlední řadě stále častěji čelíme sociálnímu inženýrství. Internetoví podvodníci neustále vylepšují své techniky tak, aby nalákali své oběti do sítě lží a manipulací a aby z nich vymámili co nejvíce peněz. Že se vás to týkat nemůže? Omyl. V posledních letech se stále více objevuje technika zvaná pig butchering neboli porážení prasat. A mezi oběťmi podvodu jsou i nadprůměrně inteligentní lidé jako například sám ředitel banky Tri-State Bank v Elkhartu Shan Hanes, který kvůli této klamavé technice zpronevěřil přes 50 milionů dolarů, což vedlo až ke krachu banky. To jsou ale jen malá čísla v porovnání s celkovými škodami. Ročně si podvodníci přijdou díky pig butcheringu na několik miliard dolarů. Skutečné škody však budou několikanásobně vyšší, neboť se oběti často kvuli studu ani nepřihlásí.

Jak taková finanční porážka prasat v reálném světě vypadá a jak ji rozpoznat? Celý podvod začíná zdánlivě nevinnými online interakcemi. Člověk obdrží například SMS od neznámého čísla, které píše zprávu zdánlivě jinému člověku, na kterou je ale třeba odpovědět. Nebo si můžete dopisovat s protějškem ze seznamky, který je jako stvořený přesně pro vás. Přesně takto jednoduše začíná navazování vztahu mezi pachatelem a jeho obětí. Podvodné profily vypadají vždy téměř autenticky a podvodníci ukrytí za nimi jsou o svých obětech dobře informováni. Aby se jim s obětí lépe komunikovalo a snadněji se navazoval vztah, nezřídka kdy romantického charakteru, vždy zjišťují veškeré dostupné informace online. Nejen jaké má oběť koníčky, domácí mazlíčky, ale i jakou má ráda oblíbenou hudbu, jídlo, filmy, či kde pracuje. To vše se dá zjistit přes sociální a pracovní sítě.

Foto: Anna Nekrashevich / Creative Commons / Pexels.com

V momentě, kdy podvodník s obětí navázal hlubší konverzaci a vztah, začíná se zmiňovat o svém pracovním životě a dobrém životním stylu, jenž se nezdráhá zprvu doložit fotografiemi na svých profilech. Tato fáze se nazývá vykrmování prasete. Po chvilkovém prolamování ledů zpravidla přichází přátelská rada a doporučení. Vždy se jedná o velmi dobrou investici, nejčastěji do nových projektů či kryptoměn. Pokaždé je ale třeba rychle jednat, neboť investice je časově omezená.

Způsob investování je pak velmi dobře propracovaný. Podvedený dostane odkaz na aplikaci, skrze kterou se peníze investují. Samotná aplikace působí velmi věrohodně. Stovky kladných recenzí a profesionální vzhled dokážou oklamat kohokoli. Prvotní investované peníze se vždy na oko zhodnotí klidně i o několik desítek procent, což bývá skvělý impuls pro zaslání dalších peněz. Tato fáze se nazývá porážení prasat. Problém však nastává, když si chce investor vybrat své peníze zpět. Většinou je zde potřeba zaplatil značný poplatek. Může jít o správu financí nebo o zdanění. I když jsou tyto poplatky uhrazeny, svoje peníze už oběť nikdy nezíská, neboť nebyly nikde investovány, ale byly zasílány na podvodníkův účet. Lidé tak nezřídka končí na pokraji finančního bankrotu, ale třeba i se zlomenými srdci a ztrátou důvěry v lidi a online prostředí.

Jedinou cestou, jak se těmto sofistikovaným podvodům bránit, je být stále v pozoru. Dohledávat si informace o nových podvodech, ověřovat si osoby i platformy, ze kterých stahujete věci, dle všech dostupných možností. Pokud vás však bude člověk, se kterým jste se nikdy osobně nesetkali, lákat do zaručených investic, je to dobré znamení toho, aby člověk zbystřil a nenaletěl.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz