Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poslanci berou i přes čtvrt milionu měsíčně, na dopravu do práce dostanou další desítky tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pirátská strana / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Že mají poslanci vysoké platy je logické. Přeci jen reprezentují naši zemi. To, co ale dostávají jako odměnu za své služby, je opravdu neskutečná částka. S dalšími náhradami výdajů si přijdou na stovky tisíc korun.

Článek

Poslanci a zejména členové vlády jsou vrcholnými představiteli naší země. Nemohou tedy dostávat plat jako úřednice na obecním úřadě malé vesnice. To je logické. V tomto článku nechci řešit to, jak moc se poslanci skutečně zasluhují o blaho našeho národa, kolik času prací stráví, ani o tom, jakou má poslanec stranickou příslušnost či názory. Jde o objektivní informaci o neskutečně vysokých platech a náhradách, které za svou funkci dostávají.

Při výpočtu platu poslance se vychází z platové základny představitelů státní moci. Ta je pro letošní rok stanovena na částku 94 757,50 Kč. Každý, kdo se stane poslancem, má zaručen plat o minimální výši této platové základny násobené koeficientem 1,08. Minimální plat českého poslance je tak 102 338 Kč. To je pro řadového poslance velmi vysoká částka.

Za každou funkci v rámci výboru, poslaneckého klubu či komory se tato částka ale ještě zvedá. Stačí například, aby byl poslanec předsedou poslaneckého klubu, a koeficient se mu zvyšuje o 0,44, násobíme tedy koeficientem 1,52. Takový poslanec bere 144 031 Kč. Za každých dalších započatých deset členů poslaneckého klubu se mu koeficient zvyšuje o dalších 0,03.

Nejvyšší základní plat má předseda komory Parlamentu. Ten bude mít základní platový výměr představitele násobený koeficientem 2,9. Jeho plat tak bude 274 796 Kč. To ale není zdaleka vše. Existují totiž ještě náhrady výdajů spojené s výkonem funkce. Ty poslancům umožňují čerpat další finanční prostředky jako náhradu výdajů například za reprezentaci, na dopravu vlastní nebo pronajatým vozem do práce, na leteckou dopravu, stravování, ubytování, samozřejmě v Česku i v zahraničí, dále pak také výdaje na osobního asistenta. A to vše v nadstandardních limitech, než které platí pro běžné pracovníky vysílané na pracovní cesty.

Na velké peníze si poslanci přijdou při cestách z domova do sídla komory Parlamentu nebo do obce, v níž má poslanec kancelář. Tuto náhradu mohou totiž požadovat už i pro vzdálenost menší než 50 km a za to jim náleží náhrada ve výši 40 % platové základy, tedy přesně 37 903 Kč každý měsíc. Jen za to, že do práce přijedou. Pro srovnání uvádím průměrnou mzdu obyvatel ČR za 1. čtvrtletí letošního roku. Ta totiž dosáhla jen o něco málo vyšší částky, konkrétně 41 265 Kč. Medián mezd, což je ale údaj daleko více vypovídající o tom, kolik lidé v ČR berou, protože nám vyjadřuje takovou výši mzdy, kdy polovina lidí v našem státě bere méně a polovina více, činí 34 741 Kč. Poslanec tak bere pouze na náhradách za cesty do práce větší množství peněz, než jakou mzdu má více než polovina všech našich obyvatel. A to se opravdu bavíme jen o té cestě do práce.

Pokud poslanec cestuje z větší dálky, než je oněch 50 km, dostává na těchto náhradách samozřejmě více. Prakticky se dá říci, že za každých dalších započatých 50 km se mu náhrady zvyšují o částku 4 737 Kč.

Takové platy vzhledem k tomu, že mají poslanci hrazeno ještě mnoho dalších věcí spojených s výkonem funkce, mi přijdou nehorázné. Každý, kdo přemýšlí, jak uspořit peníze a naplnit státní kasu, by měl vždy nejdříve začít sám u sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz