Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Postrach astrofobů: Nad jezerem udeří až 28 blesků za minutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V letních měsících nás může znenadání zastihnout bouřka, atmosferický jev, který v našich končinách není až tak častý. Na světě ale existují místa, kde jsou několikahodinové bouřky téměř denním chlebem.

Článek

V posledních dvou týdnech česká média zaplavují varování od meteorologů, že se nejen nad naším českým územím, ale i nad celou Evropou, tvoří velmi silné bouřky. Není divu. Právě letní měsíce jsou obdobím v roce, kdy se tento jev v atmosféře objevuje nejčastěji. V České republice můžeme ročně pozorovat v průměru od 25 do 30 bouřkových dní. Pokud bouřky nejsou doprovázeny silnými větry či ničivými kroupami, jsou vcelku vítaným pomocníkem, který dokáže i velmi parný letní den v mžiku osvěžit.

Své o tom ale vědí i lidé trpící astrofobií. Právě tito lidé mají panický strach z blesků a hromů. Díky této fobii pro ně může být i obyčejná letní bouřka noční můrou.

Foto: Lurii Laimin / Creative Commons / Pexels.com

I když se nám četnost těchto bouřkových dnů může zdát poměrně vysoká, na Zemi stále existují místa, kde je obloha neklidná po většinu roku. Nejznámějším takovým místem, kde můžeme pozorovat tuto impozantní světelnou show, je bezpochyby lagunové jezero Maracaibo. Toto magické venezuelské jezero, kam se sjíždějí lační fotografové z celého světa, aby zachytili onu hříčku přírody, je považováno za místo s největší četností blesků na světě. Každou minutu, kdy na obloze tancují všichni čerti, se zde blesky objeví v průměru 28krát. Zažít zde bouřkovou noc není ničím ojedinělým, neboť zde bouří až 300 nocí ročně, kdy standardní trvání jedné bouřky může trvat i 10 hodin. Času vychutnat si tuto podívanou je tedy více než dostatek. Na jeden kilometr čtvereční je zde napočítán výskyt i 250 blesků, což v kontextu velikosti vodní plochy přesahující třináct tisíc kilometrů čtverečních znamená, že zde blesk uhodí více než milionkrát za rok. Dle nashromážděných dat je to opravdu úctyhodné číslo přesahující hranici milionu a půl blesků.

Foto: Jeff Chamltz / Wikipedia Commons / Volné dílo

Čemu tato lokalita vděčí za takový extrémní výskyt blesků, bylo odjakživa předmětem mnoha diskuzí. V posledních letech se ale vědci přiklání k vcelku jednoduchému vysvětlení. Jezero Maracaibo se totiž nalézá v oblasti s vysokou nadmořskou výškou, kde je ze třech světových stran obklopené horami. Obzvláště v místě, kde je ústí řeky Catatumbo, dochází ke střetu proudění horkých větrů proudících od Atlantského oceánu a ze strany od Karibského moře s chladným vzduchem z místních hor. Právě tyto srážky teplého a studeného vzduchu fungují jako perfektní katalyzátor pro toto přírodní umění.

Anketa

Máte strach z bouřek?
Ano! Vždy zalezu pod peřinu.
14 %
Ne, ale raději zůstávám v bezpečí domova.
47,4 %
Nikoliv, bouřky miluji a jsem jimi naprosto fascinován.
38,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 114 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz