Hlavní obsah
Cestování

Při cestě na dovolenou pozor na turbulence, nejvíce turbulentní trasy totiž najdeme i v Evropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mdsnmdsnmdsn / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Když cestujeme letadlem, nemusíme mít vždy dobrý pocit. Když se k tomu pak ještě přidají turbulence, tak si další cestu letadlem asi hodně rozmyslíme. Při silných turbulencích totiž může jít i o život.

Článek

Cesta letadlem některým z nás problém nedělá, někomu se však během cesty může dělat nevolno. Nejhoršími částmi letu jsou bezpochyby vzlet a přistání. Někdy na nás ale číhá nebezpečí i během cesty. Letadlo se totiž může dostat do oblastí, kde se vyskytují turbulence.

Co to vlastně taková turbulence je? Jedná se nerovnoměrné proudění vzduchu, které se vyskytuje nejčastěji během letu kolem vysokých hor nebo při přechodu mezi pevninou a vodní plochou. V drtivé většině případů by neměl být let turbulencemi nijak narušen, letadla jsou tomu uzpůsobena. Můžeme však pociťovat drobné chvění, které nám při letu nemusí být příjemné. V extrémních případech však může být turbulence velmi nebezpečná, což nám ostatně dokázal propad letounu o 54 metrů za 5 vteřin při letu SQ321 z Londýna do Singapuru v květnu letošního roku. Při tomto letu zemřel jeden člověk a další desítky byly zraněny.

Je tedy létání opravdu bezpečné? Přestože incident z května vypadá hrozivě, létání je stále tím nejbezpečnějším způsobem přepravy. Když pojedete na dovolenou autem, je taková jízda až 60krát nebezpečnější. Přesto je dobré brát ohled na to, kam letíte. Některé trasy jsou totiž svými silnými turbulencemi pověstné. Pokud vám tedy turbulence nedělají dobře, raději se takovým letům vyhněte.

Na základě žebříčku desítky nejvíce turbulentních tras za rok 2023 lze konstatovat, že většina takových letů se Evropanů v zásadě týkat nebude. Dvě z extrémně turbulentních tras se ale nacházejí nad evropským kontinentem.

Na desátém místě skončila trasa z Milána do Curychu. Při tomto letu z Itálie do Švýcarska totiž letadlo prolétá nad vysokými vrcholky Bernských Alp, které často přesahují svou výškou 4 tisíce metrů. Taková cesta tak může být pěkně nepříjemná.

Máme tu ale ještě jednu trasu, kde se s turbulencemi můžete setkat ještě častěji. Jedním z výchozích bodů je opět Milán, cílovou destinací je Ženeva. Tato trasa se umístila dokonce na pátém místě. Letadlo při ní prolétá nad Walliskými Alpami, které jsou ještě vyšší než ty Bernské. Patří sem největší hory Švýcarska včetně Mattehornu či Dufourspitze, které mohou dosahovat až k více jak 4,5 kilometrům výšky.

Létání se mnoho lidí bojí. Jde ale jen o ten pocit, který při letu zažíváme. Někdy může být přece stejně nepříjemná i jízda vlakem. Na tu jsme ale zvyklí, a tak často nepříjemné pohyby vozu nevnímáme. Cestování letadlem je zkrátka nezvyk. Přeci jen je to jediný způsob přepravy, kde nestojíme dopravním prostředkem pevně na zemi nebo na hladině vody, nacházíme se tisíce kilometrů vysoko. A tak je jen na zvážení každého z nás, jaký způsob přepravy na dovolenou zvolí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz