Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh Lady Carneval: Svoboda se Štaidlem se sešli a za hodinu a půl byl na světě hit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josefoes / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Karel Svoboda (úplně vlevo) a Jiří Štaidl (vpravo)

Karla Gotta zná v naší republice asi každý, stejně jako jeden z jeho nejslavnějších hitů Lady Carneval, který se proslavil po celém světě. Zajímavý je ale i příběh vzniku této skladby.

Článek

Karel Gott bezesporu patří k nejúspěšnějším českým interpretům 20. i 21. století. Přestože již není více než čtyři roky mezi námi, jeho hity hrají pravidelně všechna naše rádia. Některé jeho písně jsou doslova nestárnoucí. To platí i o jeho megahitu, který mu složil Karel Svoboda.

Píseň Lady Carneval vznikla v roce 1968. Hudbu k ní složil Karel Svoboda a text Jiří Štaidl. Karel Gott sám uvedl, že píseň byla složena doslova za pár minut. Měla totiž vzniknout pro festival Zlatý kohout 68. Autory však dlouho nechtěla políbit múza a Gott už se strachoval, že nakonec na festivalu novou píseň nezazpívá.

Karel Svoboda se však s Jiřím Štaidlem osobně sešel ve svém bytě a pustili se do psaní. Tvrzení Gotta o tom, že píseň napsali za pouhých 25 minut je přehnané, ale sami autoři uvedli, že ji měli za hodinu a půl hotovou. A právě to byl důvod, proč se píseň stala takovým hitem.

Karel Svoboda přiznal, že ty nejlepší hity, které kdy složil, byly vždy složeny v naprosté euforii, kdy z něj tryskaly nápady doslova samy. A to byl případ i Lady Carneval. Jakmile píseň spatřila světlo světa, stal se z ní okamžitě hit. Její sláva se dostala až za hranice našeho státu. V průběhu měsíců a let byla přeložena do desítek světových jazyků a milovali ji lidé na celém světě.

Vzhledem ke svižnému rytmu písně s ní Karel Gott vystoupil ve stejném roce i na karnevalu v Rio de Janeiru. I tam se setkala se vřelým přijetím a Gottův výkon oslavovali tisíce přítomných. Píseň se v Brazílii tak líbila, že s ní Karel Gott tehdy celý karneval vyhrál.

Jenže to nebyl hit, který by zazářil a zhasnul, jak to často vidíme u dnešních moderních skladeb. Lady Carneval je totiž doslova nestárnoucí. Její krásnou melodii dnes poslouchá již několikátá generace a z hlediska textu i melodie ji považuje za nadčasovou. Uvádí se, že vzniklo třicet šest jazykových mutací tohoto hitu.

Autoři Svoboda a Štaidl spolu poté spolupracovali a z jejich pera vzešlo mnoho hitů, které mají lidé v Česku rádi dodnes. Jejich spolupráci přerušila předčasná smrt Jiřího Štaidla v roce 1973. Známý český textař zemřel při autonehodě ve středočeských Říčanech. Bylo mu pouhých 30 let.

Karel Svoboda ale složil další desítky hitů, dokud se v roce 2007 nerozhodl dobrovolně odejít z tohoto světa. Česko přišlo o jednoho z největších skladatelů populární hudby. Jeho hity ale žijí dál. Vždyť kdo by neznal Včelku Máju, Stín katedrál, Čau lásko nebo třeba Ještě, že tě lásko mám. Jeho hudbu si můžeme připomenout i ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku nebo ve filmovém muzikálu Noc na Karlštějně. Je autorem i divácky velmi úspěšných muzikálů jako Dracula, Monte Cristo nebo Golem.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz