Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přihlášek na SŠ je tolik, že se na ně zkrátka některé děti nedostanou. A rodiče s tím nic nenadělají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Máme před sebou další jednotné přijímací zkoušky od Cermatu. A rodiče se právem obávají, že právě jejich děti se na střední školu vůbec nedostanou. Nastupují totiž silné ročníky. A bude hůř.

Článek

Jednotné přijímací zkoušky byly v Česku zavedeny v roce 2017. Přípravu testů má na starosti společnost Cermat. V praxi to vypadá, že ať se žák hlásí na jakoukoli střední školu, bude psát vždy stejný písemný test z českého jazyka a matematiky. A to je první kámen úrazu tohoto systému.

Dříve si školy mohly své přijímací testy přizpůsobovat, aby lépe odpovídaly tomu, co se od studentů bude na škole očekávat. Gymnázia měla testy náročnější, odborné školy se zase zaměřovaly na obory, které chce u nich dítě studovat. To už teď není možné. Stále však mají školy možnost přijímat studenty dle vlastních podmínek a na tyto jednotné přijímací zkoušky nebrat takový zřetel. Do hry vstupují například fyzické nebo praktické předpoklady i průměr ze střední školy. Tam si školy mohou určit, jaký důraz bude při přijímání kladen na podmínky mimo jednotné přijímací zkoušky.

Jenže už loni do toho vstoupila další proměnná, která rodičům i dětem udělala tak trochu čáru přes rozpočet. Do středoškolské věku totiž dozrál velmi silný ročník, který čítal až téměř 120 tisíc potenciálních uchazečů o střední školu. Obecně silné jsou ročníky dětí narozených mezi roky 2007 až 2010, kdy se počet ročně narozených dětí pohybuje mezi 115 až 120 tisíci. Přitom jen o pár let dříve, například v roce 2001, to bylo kolem 90 tisíc.

Pro děti je tak mnohem těžší se na střední školu dostat, protože počet přijímaných studentů je omezený. Není to tak, že by se na školu dostal každý, kdo splní zisk určitého počtu bodů u přijímací zkoušky, ale škola má danou kapacitu přijímaných uchazečů, takže se mnohdy na školu nedostane ani takový žák, jenž získat počet bodů, který by ještě před pár lety k přijetí s přehledem stačil.

Testy připravené Cermatem byly navíc loni podle tvrzení rodičů i žáků podstatně těžší. Došlo tak k ještě větší selekci těch schopných. Pro neúspěšné uchazeče pak čekala možnost středoškolského vzdělání bez maturity, nejčastěji s výučním listem, případně roční odklad a další pokus v letošním roce. Jenže ani letos to nebudou mít zrovna snadné. A bude ještě hůř.

V souvislosti s válkou na Ukrajině do Česka přišlo mnoho ukrajinských dětí v různých ročnících základních škol. A i tito se budou v příštích letech hlásit na střední školy, některé z nich už letos. Takže šance na přijetí se ještě zmenšují.

Čím lépe napíše uchazeč jednotnou přijímací zkoušku, tím větší má šanci na přijetí. Ani zisk vysokého počtu bodů ale není zárukou toho, že se na svou vysněnou školu dostane, protože další žáci mohli být u testu ještě úspěšnější a pro uchazeče už tam nezbyde místo. A rodiče s tím nic nenadělají. Jediné, na co jim ještě zbývá čas, je, aby své dítě na přijímací test pořádně připravili.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz