Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč bere Fiala méně než Pavel? Premiér přece řídí stát, kdežto prezident plní jen formální funkci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Instagram Petra Fialy (@petr.fiala1964)

Trochu nelogický se zdá rozdíl mezi platem českého premiéra a prezidenta. Předseda vlády jako jeden z nejvyšších ústavních činitelů státu bere méně než prezident, který v naší zemi postrádá většinu rozhodovacích pravomocí.

Článek

Premiér neboli předseda vlády je jednou z nejdůležitějších politických osobností země. Vede celou vládu a ve většině případů je i předsedou politické strany, která od občanů ve volbách dostala nejvyšší počet hlasů. Mezi jeho hlavní funkce tak patří organizace činností vlády, podepisování nařízení a usnesení vlády a také zákonů a zákonných opatření Senátů, jmenuje členy vlády. Jako premiér zastupuje Česko i v Evropské radě a je přímým nadřízeným Generální inspekce bezpečnostních sborů, může odvolat i jmenovat jejího ředitele.

V současné době je předsedou vlády naší země Petr Fiala, který za takto zodpovědnou práci dostává zaslouženou odměnu ve výši 274 900 Kč. K tomu mu samozřejmě náleží další víceúčelové paušální náhrady, které u premiéra sahají až do výše 35 100 Kč.

Oproti tomu prezident je sice nejvyšším ústavním činitelem, jakého máme, u nás ale nemá příliš rozhodovacích pravomocí a plní spíše reprezentativní funkci. Pokud například projde schvalování zákona Poslaneckou sněmovnou i Senátem, putuje na stůl prezidenta České republiky. Ten může zákon schválit, v případě nesouhlasu s novým zákonem může vyjádřit svůj nesouhlas takzvaným právem veta. To znamená, že se zákon vrátí do Poslanecké sněmovny. Pokud ho ale Poslanecká sněmovna i bez jakýchkoliv změn přijme, zákon se vyhlásí i bez součinnosti prezidenta. Stejně to skončí i v případě, že prezident v zákonné lhůtě předložený zákon ani nepodepíše, ani nevetuje.

Už v zákonodárném procesu, kterým se v Česku schvalují zákony, se ukazuje, že prezident na přijetí zákona nemá žádný přímý vliv. Svým vetem sice může ovlivnit mínění některých poslanců, ale zákon může být přijat i bez jeho souhlasu. Jsme totiž parlamentní republika. Prezident zastupuje náš stát navenek, pravomoci má ale velmi omezené, dost často pouze formální. Nejdůležitější jeho pravomocí, které může využít ale jen v předem vymezených situacích, je rozpuštění parlamentu a vyhlášení nových parlamentních voleb.

Miloše Zemana ve funkci prezidenta loni vystřídal Petr Pavel. Za svou formální a reprezentativní funkci prezidenta ale bere více než premiér, který má prakticky na starosti řízení celé země. Jen základní prezidentský plat byl pro letošní rok stanoven na 341 200 Kč, k tomu má ale ještě nárok na víceúčelovou paušální náhradu ve výši 317 500 Kč. Celkem tedy může čerpat až 658 700 Kč měsíčně. Oproti tomu premiér čerpá včetně náhrad pouze 310 000 Kč, což je opravdu velký nepoměr vzhledem k jejich úloze v řízení našeho státu.

Prezident je u nás funkce především čestná, a tak by se k ní mělo přistupovat i z hlediska jejího odměňování. Tento zavedený systém nedává smysl a podhodnocuje ty, kteří se nejvíce podílí na správném chodu našeho státu.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na odměňování českých ústavních činitelů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz