Hlavní obsah
Lidé a společnost

Psí množírny: Krutá realita komerčního chovu zvířat. Naletět můžete i vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Krotz / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Psí množírny jsou otřesným způsobem masového chovu psů, kde tito nevinní tvorové trpí v otřesných podmínkách. I přes snahu ochránců zvířat se tak děje stále. Pokud se chystáte kupovat psa, mějte se na pozoru.

Článek

Psí množírny vznikají tam, kde se chovatel psů snaží o jejich masový chov s jediným cílem, a tím je dosažení co nejvyššího zisku. Často jsou zde zanedbávány i nejzákladnější potřeby těchto zvířat. To umožňuje majiteli množírny prodávat větší počet štěňat za podstatně nižší náklady. Psi bývají drženi v malých klecích, kde se mohou sotva hýbat, ve špatných hygienických podmínkách a bez dostatečné lidské i zdravotní péče. Porušovány jsou tu i všechny etické otázky týkající se chovu zvířat. Takový chov často probíhá nelegálně.

Psi v množírnách postrádají naprosto vše, co takové zvíře ke spokojenému životu potřebuje. Bývají podvyživení. O veterinární prohlídce si mohou nechat jenom zdát, veterinář totiž o jejich existence často ani netuší. Nemají dostatek pohybu a zejména žádnou sociální interakci s lidmi. Psi jsou ale inteligentní zvířata, kteří tento kontakt už ze své podstaty vyžadují. Bohužel se jim ho za celý život nedostane. Někteří jedinci mohou mít i psychické problémy způsobené dlouhodobou izolací či ze stresu z nedostatku prostoru. Je otřesné, že psi často žijí namačkaní s ostatní psy mezi vlastními výkaly.

Pokud se u psa projeví nějaká nemoc, často zůstává majitelem neléčena, přestože se o ní dozví. V některých případech je takové zvíře utraceno. Psi žijící v množírnách už nemusí být později schopni začlenění se do normálního prostředí, jaké jim může nabídnout nový majitel. Štěňata si samozřejmě rychle zvyknou, ale u starších psů to bývá problém. Někteří si nikdy nezvyknou zcela, nebo u nich přetrvává nedůvěra ke člověku.

Ochránci zvířat a různé organizace se už mnoho let snaží o to, aby takové množírny byly vymýceny nejen u nás, ale i po celém světě. Přestože se díky nim počet takových množíren rozhodně snížil, stále je to problém, který přetrvává. Množírny v pravém slova smyslu jsou totiž vždy provozovány nelegálně a je někdy velice těžké takovou množírnu odhalit.

Psí množírny nejsou v žádném případě přijatelným způsobem chovu psů a zvířatům způsobují obrovské utrpení. Stát obětí množíren se však můžete i vy, pokud se chystáte si koupit psa. Že se jedná o psa z množírny totiž ani nemusíte odhalit.

Pokud si tedy budete kupovat psa, zkontrolujte si vždy recenze na daného chovatele a zda má platné živnostenské oprávnění. Projděte si i samotný inzerát. Nápadně nízká cena musí mít svůj důvod a bohužel za ní často bývá právě množírna. Pokud vás majitel odbude nějakou vymyšlenou báchorkou, nevěřte mu na první dobrou. Zjistěte si, kolik by takové štěně mělo stát.

Taky si zjistěte, jak je štěně staré. Štěňata by se totiž od matky neměla brát minimálně po dobu prvních 50 dnů. Pokud je štěně mladší, pak je to jasný signál toho, že se jedná o množírnu a majitel se snaží štěňat zbavit co nejdříve. Pokud vám však řekne nějaké stáří onoho štěněte a vám se to bude zdát podezřelé, ověřte si, zda mluví pravdu. To uděláte nejjednodušeji tím, že štěněti nabídnete svůj prst. Pokud vám jej začne sát, pak určitě nebude starší 50 dnů.

Pro psa si vždy dojeďte, ať vidíte, v jakých podmínkách žije, nebo majiteli udělejte takzvanou přepadovku. Nikdy si nenechte štěně dovézt domů. To je další signál toho, že jde o množírnu. Vždy požadujte i papíry, protože častou výmluvou množitelů je to, že pes nemá papíry, protože se jedná o nadbytečné štěně vrhu, nebo má nějakou drobnou vadu. To je ale nesmysl. I takové štěně bude mít vždy svoje papíry, pokud se jedná o čistokrevného psa.

Dbejte těchto rad a zvýšené opatrnosti a pomozte tak vymýtit tyto nelegální množírny, které dělají psům a třeba i jiným zvířatům ze života peklo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz