Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Říká se jí Oko Země. Zatopená propast je pramenem řeky, ani potápěči ale nezjistili její hloubku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ponor / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Oko Země

Jedna z nejkrásnějších přírodních kuriozit se nachází v chorvatské Dalmácii. Nádherně čistá voda zde pramení z desítky metrů hlubokého pramene a je zdrojem nejdelší řeky tohoto regionu. Pohledy na podvodní propast jsou ale dechberoucí.

Článek

Když k tomuto místu přijdete, můžete si připadat jako u malého a křišťálové čistého jezírka. Ve skutečnosti se ale nacházíte u pramene nejdelší dalmatské řeky Cetiny, která tu pramení v hloubce desítek, možná stovek metrů. Potápěčům se totiž zatím podařilo dostat jen do 115 metrů a ani zdaleka se neocitli na dně.

V jezírku se tak nachází působivá a hluboká podvodní propast, která ještě mnohem výrazněji vynikne z leteckého pohledu. Vypadá totiž jako oko s odstíny modré a tyrkysové barvy. A právě z tohoto důvodu získal pramen své označení Oko Země.

Když se ocitnete u pramene, budete mít také jedinečný výhled na pravoslavný kostel Nanebevstoupení Krista z roku 1940 a jen nedaleko odtud se nachází pozůstatky jednoho z nejstarších chorvatských kostelů z 9. století. Přesto se okolí Cetiny nachází mimo nejnavštěvovanější turistická místa země, a tak si zdejší krásnou krajinu můžete vychutnat i bez turistů. I když na drony, které tu tento jedinečný přírodní úkaz fotografují, narazíte velmi často.

Voda v propasti je velmi studená, a tak tu na koupající se turisty narazíte jen zcela výjimečně. Teplota vody se tu během roku pohybuje mezi 4 a 8 stupni Celsia. Na druhou stranu je to ale na koupání ta nejčistší možná voda, neboť pramen leží v takové hloubce, že je zásobován vodou až z hlubin země.

Voda, která z propasti vytéká, vytváří řeku, která se zhruba po sto kilometrech vlévá do Jaderského moře. Po své cestě ale protéká největším horským masivem Chorvatska, kterému se říká Dinara. A i procházka touto soutěskou nám nabídne impozantní výhledy na řeku Cetinu.

Je jasné, že pokud si budete chtít udělat stejně ikonickou fotku Oka Země, jaké jsou k vidění na internetu a na sociálních sítích, budete potřebovat dron. U pramene se sice nachází vyhlídková plošina, ze které budete mít k fotografování lepší podmínky, avšak pověstné oko tolik nevynikne ani z tohoto místa. Oko Země je tak přírodním unikátem, který z části zůstává skryt i návštěvníkům, kteří se nacházejí přímo u něj.

Foto: Cs.adri / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled od pramene na pravoslavný chrám Nanebevstoupení Krista a vyhlídkovou plošinu

Nedaleko pramene leží malá chorvatská vesnička, podle které dostala řeka svůj název. Jedná se o velmi malou obec, která je typickým příkladem vylidňování obcí ležících stranou důležitých dopravních tepen a velkých měst. Ještě před padesáti lety tu žilo přes tisíc obyvatel, dnes už jich tam zůstalo pouze 124.

I přesto stojí návštěvě Oka Země a okolní krajiny za to. Je ale třeba počítat s tím, že leží mimo obvyklé destinace letních dovolenkářů. Ze Splitu sem tak autem pojedete zhruba hodinu a půl, z Dubrovníku dokonce tři a půl hodiny.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz