Hlavní obsah
Lidé a společnost

Samuel Reshevsky: V osmi letech veřejně porážel šachové mistry a předváděl své umění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Harry Borochow / Wikipedia Commons / volné dílo

Samuel Reshevsky v deseti letech

Samuel Reshevsky byl jedním z nejgeniálnějších hráčů šachů v celé novodobé historii. Naučil se je už jako malé dítě a dokázal porazit i ty největší mistry této hry. Nikdy se ale nestal profesionálním šachistou.

Článek

Samuel Reshevsky se narodil v roce 1911 v polském Ozorkówu, který tehdy spadal pod Ruské impérium. Nehledě na jeho židovský původ se mu brzy dostalo výrazné pozornosti. Ve čtyřech letech se totiž naučil hrát šachy a už v osmi letech porážel některé ze skvělých hráčů tehdejší doby. A to veřejně před publikem. A nestačilo mu hrát pouze s jedním soupeřem, snažil se před diváky ukázat v tom nejlepším světle a zahrát si partii s několika skvělými hráči najednou. Tyto simultánní exhibice Samuela proslavily doslova po celém světě.

Rodiče Samuela viděli v talentu svého dítěte možnost, jak zbohatnout. A tak ho začali využívat naplno. Odstěhovali se do USA, kde bylo možné syna prezentovat před daleko větším publikem a vydělat tak mnohem více peněz. Jejich touha po bohatství, ale byla tak silná, že začali zanedbávat synovo vzdělávání. Samuel totiž nechodil do školy. A to byl pro úřady velký problém. Reshevsky byl sice šachový génius, ale bylo potřeba, aby dokončil školu.

Julius Rosenwald, bohatý muž vlastnící část prosperující firmy, byl pro rodinu spásou. Samuel Reshevsky se stal jeho chráněncem a Rosenwald poskytoval rodině finanční prostředky, aby se jejich syn mohl soustředit na školu. Mezi roky 1924 a 1931 tak bylo Samuelovým hlavním úkolem dokončení střední školy. Šachy hrál jen příležitostně, většinou na výnosných exhibicích.

Foto: New York Times / Wikipedia Commons / volné dílo

Samuel Reshevsky v devíti letech na jedné z exhibicí

Jenže studium ho začalo bavit a chtěl v něm pokračovat. To ho nakonec dovedlo až na univerzitu, kde studoval účetnictví. A protože se právě práce v tomto oboru stala jeho obživou i obživou celé rodiny, nikdy se z něj nestal skutečný profesionální hráč šachu, přestože se zúčastnil mnoha soutěží a mistrovství. První příležitostí, kde mohl před celý světem ukázat, že je v hraní šachů opravdovým přeborníkem, bylo Mistrovství světa v šachu v roce 1935. A tento turnaj vyhrál.

Tehdy prožíval jako hráč šachů zlaté období. Během následujících deseti let vyhrál většinu takových turnajů. Sláva a štěstí ho začaly opouštět až v druhé polovině 40. let. Přesto, že v 60. a 70. letech ještě několik turnajů vyhrál, už nebyl tím, kdo by přitáhl diváky na jedinečnou podívanou.

Život prožil Reshevky na okraji New Yorku se svou ženou a třemi společnými dětmi. Nikdy se nevzdal své židovské víry a dbal na tradice a zvyky tohoto dávného náboženství. Právě proto se nikdy neúčastnil šachového turnaje, který by se konal v sobotu, kdy Židé slaví takzvaný šabat. Zemřel v roce 1992 na infarkt.

Samuel Reshevsky tak bude sice vzpomínám jako geniální dítě, které v osmi letech dokázalo porážet světové mistry v šachu, v dospělosti se z něj však stal pouze otec rodiny a účetní, který měl zálibu v šachových partiích.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz