Hlavní obsah
Zdraví

Špatně používaná teflonová pánev může zabít domácí mazlíčky a poškodit lidské zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrevan / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Teflonové pánve nemusí být úplně bezpečné. Jejich používáním se můžeme vystavovat riziku onemocnění, které může poškodit naše zdraví. Přitom stačí vědět, co nejvíce škodí a vyvarovat se tomu.

Článek

Teflon byl ve své době nevídaným objevem. V roce 1939 doslova způsobil senzaci a velmi brzy se začal používat na výrobu kuchyňským pánví. Dnes je jeho rozšíření ještě mnohem větší. Najdeme ho totiž například i v některých kobercích nebo dokonce v oblečení.

Teflon sám o sobě škodlivý není. Ale při jeho výrobě se používají chemické látky, které už tak zcela neškodné nejsou. Při zahřátí pánve se nám tak mohou do jídla i do ovzduší uvolňovat poměrně nepříjemné látky. Bezpečná teplota, při které žádné takové uvolňování nevzniká, je do 260 stupňů Celsia. V takovém případě se nemusíme bát, že by se nám něco mohlo stát. Pokud ale pánev zahřejeme na více stupňů, čehož není problém dosáhnout po pár minutách smažení, mohou se z některých typů teflonových pánví, u nichž je na jejich výrobu používána chemikálie polyetrafluoretylen, uvolňovat nebezpečné výpary, které se u člověka usazují nejčastěji v plicích. Člověk má pak pocit, jako by měl chřipku. Jiné zdroje uvádějí, že se jedná o teplotu kolem 360 stupňů Celsia, některé dokonce i 475 stupňů.

Teflon jako takový může být škodlivý pouze v případě, že se odlupuje. Úlomky teflonu totiž mohou v našem těle nadělat pěknou paseku, jako kdybychom spolkli třeba roztříštěné sklo. Proto na odlupující se teflon z pánve dávejte opravdu velký pozor. Jde ale pouze o mechanické poškození. Nic jiného nám teflon nezpůsobí. Není toxický, ani rakovinotvorný. Při nanášení teflonu na pánev se sice používají pojiva, ze kterých se posléze může uvolňovat formaldehyd, ten je ale pro člověka nebezpečný až v daleko větším množství. Množství, které se nachází na teflonové pánvi, nám nemůže ublížit.

Někteří lidé se hrozí toho, že teflon je škodlivý pro jejich domácí mazlíčky, například pro papoušky. Skutečně existují případy, kdy právě vaření na pánvi z teflonu zástupce těchto ptáků usmrtilo. Je zde však řada proměnných, které to v praktickém životě téměř vylučují. Aby došlo k nechtěnému usmrcení papouška, museli byste jej mít v kuchyni a zároveň byste museli teflonovou pánev používat tak, jak se nemá, tedy o mnoho stupňů přesáhnout doporučenou teplotu, při které se začne teflon rozkládat. Dále je pak třeba pokrmy připravované na teflonových pánvích míchat speciálním náčiním.

Ale pozor. Je třeba se vyvarovat podvodníkům, kteří natírají pánve jinými látkami než teflonem, například epoxidem. Před několika lety se u nás řešil případ, kdy takto nekvalitní pánve pocházející od asijského výrobce uvolňovaly formaldehydu desetkrát více, než je obvyklé. A to už by pro člověka mohl být problém. Jenže jako prostý člověk nemáme šanci to na první pohled, ani dotyk, v obchodě poznat. Pokud tedy chceme teflonové pánve, kupujme jen ty od prověřených výrobců.

Když shrneme poznatky, které jsme o teflonových pánvích získali, musíme konstatovat, že žádné nebezpečí plynoucí z jejich používání nám nehrozí, pokud budeme pánev používat tak, jak máme. Stačí si vždy přečíst návod a případná doporučení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz