Hlavní obsah
Jídlo a pití

Staročeské speciality Slovácka: lopaťáky, přesňáky, šumajstr nebo báleše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maciarka / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Přesňáky (lokše plněné povidly a zasypané mákem s cukrem)

Česko je zemí rozmanitostí. Každý kraj má svoje specifika a kuchyně není výjimkou. Naši předci se přizpůsobovali životu v daném regionu tak, aby co nejlépe využili jeho potenciál. A nám dnes otevírá bránu do své kuchyně Slovácko.

Článek

Slovácko je regionem, který zaujímá jihovýchod Moravy v blízkosti Brna. Nejvýznamnějšími městy regionu jsou Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou nebo Uherské Hradiště. Je zde poměrně hornatý a kamenitý terén, avšak není pro pěstování náročnějších plodin tolik nepřívětivý jako ten v sousedním Valašsku. Proto základ slovácké kuchyně je sice velmi jednoduchý, hlavní surovinou jsou opět brambory a zelí, ale při přípravě pokrmů se hojně využívá i místních doslova legendárních okurek a bílého chřestu. Okurky se zde pěstují již od 9. století, a tak není divu, že si zde vybudovaly jméno, které zní celou republikou. Bílý chřest je pak označován jako královská zelenina.

Říkávalo se jim lopaťáky. Byly to velké vdolky, předchůdci dnešních slováckých vdolečků. Na Slovácku existuje mnoho variant vdolečků, ale jedny z nejvyhlášenějších jsou ty vlčnovské. Dělají se z převalovaného těsta, kdy se postupným válením do kynutého těsta vpravuje máslové.

Přesňáky nezní podle názvu příliš labužnicky, přestože pro někoho mohou být velkou pochoutkou. Základem jsou bramborové placky nazývané lokše, které jsou plněné nasladko povidly a posypané mákem s cukrem nebo naslano s husími játry. Taková správná lokše je něco, co už v dnešní české kuchyni umí udělat málokdo.

Šumajstr už zní o poznání lépe, ale milovníky moderní dietní kuchyně možná trochu zklame. Nejprve se uvaří fazole a kroupy. Ty se pak smíchají s vepřovými škvarky, na sádle restovanou cibulkou a česnekem. Typickou chuť získávají také díky majoránce, která se do nich přidává. Často se k nim podávají kvašáky.

Kvašáky už taky z tradičního stolu pomalu mizí, přitom se jedná o lahodnou pochoutku, kterou by mlsný český jazýček určitě ocenil. Na první pohled mohou vypadat jako nakládané okurky v nálevu, který je ale trochu zakalený. Je to proto, že se jedná o solný nálev, ve kterém jsou naloženy okurky kvašené. Díky kvašení získávají okurky typickou slanoštiplavou chuť. Kvašené potraviny jsou jedním z nejzdravějších pokrmů, jaké můžeme do lidského těla dostat, a to nejen v české kuchyni.

Na Slovácku se připravují i jídla, které zná skoro každý Čech. Fazolová polévka nazývaná fazulnice, tradiční halušky podobné těm slovenským a moravský vrabec. Kdo by neznal pokrm nazývaný jako moravský vrabec. Přitom se jedná o lokální slovácké jídlo, které se odtud rozšířilo do celé naší republiky.

Báleše jsou na Slovácku legendou. Přestože jde vlastně o jednoduché lokální pečivo, hodí se téměř ke všemu. Připravují se z klasického kynutého těsta, které se na sucho opéká. Opět je jejich konzumace možná nasladko i naslano. Jako jídlo je můžeme potřít zavařeninou nebo tvarohem, pak vypadají trochu jako lívance nebo vdolky, ale mohou posloužit i jako příloha k masu nebo k polévce.

Slovácko je bohatý kraj na lokální speciality. Tohle zdaleka nebyly všechny pochutiny, které zde můžete ochutnat, rozhodně však stojí za to. A příště se zase podíváme jinam.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz