Článek
Valašský region, který najdeme u hranic se Slovenskem v nejvýchodnější části Moravy. Patří sem celý okres Vsetín a části okresů Zlín, Kroměříž, Nový Jičín a Frýdek-Místek. Zdejší kraj je poměrně hornatý, proto se zde lidé dříve živili zejména pastevectvím. Kamenitá země navíc znemožňovala pěstování náročnějších plodin. Místní recepty tak obsahovaly nejčastěji brambory, zelí a slaninu.
Zajedeme-li na Valašsko, určitě je třeba ochutnat tradiční kyselicu. Ta je v Česku velice oblíbená, přitom jde o jednoduchou polévku z kysaného zelí. Možná vás ale překvapí podlistníky. Jde o bramborové placky, které se ale pečou v troubě. Pokládají se na zelné listy, proto po upečení často vypadají jako z těsta vytvarovaný zelný list.
Trnková omáčka je jedním z nejoblíbenějších valašských receptů. V tomto kraji se totiž trnky říká švestkám. Mimo jiné se tady z nich vyrábí tato omáčka, do které se přidává perníkové koření. Přidává se možná trochu nezvykle k masu, a to jak uzenému, tak pečenému. Jako příloha se hodí bramborové noky.
Šťouchané brambory nám asi nejsou cizí. Jenže si asi pod tímto pojmem představíme rozmačkané brambory s cibulkou a slaninou. Tady do směsi brambor přidávají ještě pohanku a cibulka je zde vždy orestovaná. Tomuto jídlu se říká kontrabáše. Trochu nezvykle se zde ale připravuje i pokrm podobný šťouchaným bramborům, který se ale podává na sladko. Říká se mu lepiduša. Rozmačkané brambory se smíchají s moukou. Pak se nejčastěji dochucují mákem nebo švestkovými povidly.
Když zůstaneme u sladkých pokrmů, nesmíme zapomenout na vyhlášené frgály. Tento výraz označoval původně nepovedený koláč. Frgály jsou tenké koláče, do jejichž těsta se přidávalo kachní sádlo. Tradiční frgály měly švestkovou náplň, ale mohly se používat i jiná povidla, nejčastěji hrušková. K nepovidlovým náplním patřil tvaroh nebo mák. Kdo ochutná frgál, musí ho milovat.
Mezi absolutní valašskou špičku patří střapačky, což je obdoba slovenských halušek. Můžete se setkat i s bryndzovou variantou, ale mnohem častější jsou zde střapačky na sladko se švestkovými povidly nebo mákem. Když ale zůstaneme ještě chvíli u bryndzy, ta se na Valašsku v kuchyni využívá hojně, například při přípravě podplameníků. Jedná se o velmi lákavý pokrm z kynutého bramborového těsta, ze kterého se válí placky. Ty se pak zdobí bryndzou, zakysanou smetanou a koprem. Dělají je také na Slovensku.
Z masa se tu setkáte s vydatnými obdobami guláše, ale po celém Česku se z Valašska rozšířil především místní řízek. Říká se mu Ondráš a je to plátek vepřového masa obalený v bramborovém těstě, které je ochucené jako klasický bramborák. Ten nám v Česku hodně chutná a možná ani nevíme, že je z Valašska.
Na Valašsku prostě chutná. Ale příště se podíváme zase do jiného regionu. I tam bude jistě co ochutnat.