Hlavní obsah
Finance

Stát by měl dotovat hypotéky mladých, hlásají banky. Stát už to ale dávno dělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wdnet / Creative Commons / pexels.com

Mladí ztrácejí snahu pořizovat si vlastní bydlení. To se totiž pro ně stává nedostupným luxusem. Nechtějí se zavazovat ke splácení hypoték, které by museli platit po desítky let. Raději žijí v nájmu.

Článek

Potřeba vlastního bydlení byla u předchozích generacích velmi silným hnacím pohonem jejich profesního života. Se stoupající cenou nemovitostí i vysokou úrokovou sazbou hypoték to ale nová generace vzdala. Podstatná část příslušníků této generace je smířena s tím, že vlastní bydlení nikdy mít nebude a vystačí si tak se životem v nájmu. Obecně se dá říci, že tato generace cítí mnoho sociálních i bezpečnostních nejistot, a tak své peníze nespoří a snaží si je užít, dokud mají nějakou hodnotu. Výsledkem je tak život bez rezervy.

Hypotéka dnes zkrátka není to, co by mladé zajímalo, přestože trh s nemovitostmi zaznamenal v posledních letech mírný cenový pokles a stagnaci. Banky si tak myslí, že je potřeba mladé lidi motivovat k tomu, aby u nich zájem o vlastní bydlení vzrostl. A tou motivací má být podpora ze strany státu. Konkrétně se k tomu vyjádřila Česká spořitelna i Moneta Money Bank.

S tímto stanoviskem ale přicházejí v době, kdy trh s nemovitostmi začíná nabírat na síle. Podle jejich názoru by měl stát mladým lidem či zájemcům o hypoteční úvěr pomáhat s placením úroků. To by jednak ulehčilo žadatelům, jednak by to vytvářelo tlak na pokles úrokové sazby. Proč se o to tyto dvě banky ale začínají snažit v momentě, kdy úrokové sazby konečně začínají klesat a s velkou pravděpodobností budou klesat i v následujících letech, není jasné.

Jenže banky si zřejmě neuvědomují, že pokud by stát podpořil zájemce o hypotéku spolufinancováním úroků z ní, pak by sice klesla úroková míra hypoték, zároveň by ale došlo ke zvýšení poptávky po nemovitostech, kterých v Česku zkrátka není dostatek. A zvýšení poptávky po nemovitostech bude mít jediný důsledek, zvyšování cen nemovitostí, které už jsou v Česku tak dost vysoké. Máme dokonce nejvyšší cenu nemovitostí v Evropské unii v poměru ke kupní síle obyvatel. Pokles cen nemovitostí, který jsme zaznamenali v posledních letech, bylo jen zakolísání v dlouhodobě trvajícím růstu jejich cen.

A banky si také možná neuvědomují, že stát na financování hypoték přispívá již mnoho let. V daňovém přiznání nebo v roční zúčtování si každý zaměstnanec či podnikatel může uplatnit výši úroků zaplacených na hypotékách. Takové úroky mu sníží základ daně a dotyčný tak odvede méně na dani z příjmu.

Ti, kteří uzavřeli smlouvu o hypotečním úvěru do 31. 12. 2020 si mohou z daňového základu odečíst úroky na jeho splácení až ve výši 300 000 Kč. Jejich daňová úspora tak může činit až 45 000 Kč za rok. Ti, kteří takovou smlouvu uzavřeli od 1.1.2021 dále, platí to tedy i pro současné žadatele o úvěr, si mohou ročně odečíst úroky ve výši 150 000 Kč. Na daních pak mohou ušetřit až 22 500 Kč.

Další pomoc při financování hypotečních úvěrů by byla pro stát velkou finanční zátěži, kterou si teď určitě nemůžeme dovolit.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz