Hlavní obsah
Víra a náboženství

Svatý grál nalezen? Někteří tvrdí, že je uložen v muzeu ve Valencii, jiní ho stále hledají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Diego Delso / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Svatý grál ve španělské Valencii

Svatý grál. Jedna z nejhledanějších relikvií v historii naší planety. Pátralo se po něm po staletí, aniž by někdo vůbec věděl, jak vypadá. Je velmi pravděpodobné, že byl už nalezen. Ale je to skutečně Svatý grál?

Článek

Svatý grál se objevoval již v legendách o králi Artušovi. Hledali ho totiž bájní rytíři kulatého stolu. Jenže Svatý grál podle dostupných pramenů sahá ještě do mnohem hlubší historie a je spjat se životem Ježíše Krista.

Nejčastěji je Svatý grál považován za pohár, ze kterého pil při poslední večeři Ježíš Kristus. Podle některých zdrojů pak do stejného kalichu zachytil Josef Arimatijský trochu Kristovy krve při jeho ukřižování. Po staletí se tedy věřilo tomu, že se jedná o pohár či kalich právě z této doby. A bez ustání se po něm pátralo stejně jako po dalších relikviích spjatých s Ježíšem Kristem.

Dan Brown, americký spisovatel, ve svém díle Šifra mistra Leonarda, řeší problematiku Svatého grálu velmi podrobně, avšak uvádí, že nemusí jít nutně o pohár či kalich, ale může jím být v podstatě cokoli. To ostatně na konci příběhu i dokazuje. Díla Dana Browna sice vycházejí z historických pramenů, ale jsou beletrizována pro získání dramatického příběhu plného konspiračních teorií, které však nejsou dostatečně podloženy. Nicméně jeho teorie je dnes jednou z možností, kterou badatelé po kalichu berou v úvahu. Podle ní je Svatý grál pouze metaforickým označením. Myslí se jím Máří Magdalena, jejíž lůno symbolizuje právě onen kalich.

V průběhu staletí však došlo hned k několika nálezům, při nichž objevitelé hlásali, že nalezli právě Svatý grál. Prvním z možných Svatých grálů byl stříbrný nebo dřevěný kalich nalezený v bazilice v Golgotě. Pozdější nález však hovoří o kalichu z italského Janova. Ten byl vskutku honosný a vykládaný smaragdovými kameny. Jenže Napoleon ho během své vlády převezl do Francie, kde byl velmi vážně poškozen. Třetí potenciální Svatý grál býval uložen v Konstantinopoli, dnešním Istanbulu. Byl však při křižáckých výpravách uloupen a už ho nikdo nikdy nespatřil.

Jedna z novějších teorií hovoří o tom, že je Svatý grál dávno nalezen a že je uložen ve španělské Valencii. Tato teorie má značné množství podporovatelů, kteří za ní stojí a hají právo tohoto poháru na označení Svatý grál. Ten se do španělského města dostal v roce 1437, kdy jej tam přivez svatý Vincenc Ferrerský jako pohár, ze kterého pil při poslední večeři sám Ježíš Kristus. Ve Valencii byl kalich umístěn do místní katedrály, kde se nacházel ještě donedávna.

Foto: Vitold Muratov / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Detail Svatého grálu ve španělské Valencii

Nedávno byla totiž otevřena Aula Grial, samostatné muzeum určené právě pro tento Svatý grál. A Španělé z domnělého Svatého grálu udělali opravdovou senzaci. Je totiž uložen v aule, kde můžete zapojit všechny své smysly. Místnost je provoněná vůní koření, které se používalo v době, kdy byl Svatý grál přivezen do Valencie. Můžete si zde sami zapálit kadidlo a cítit jeho vůni, je možné si vyzkoušet templářská roucha. Uměle vytvořená tajemná atmosféra v Aule Grial má v návštěvnících vzbudit zájem o Svatý grál a přiblížit jim stovky let jeho hledání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz