Hlavní obsah
Zdraví

Syndrom těhotného otce: I tatínkům může během těhotenství narůst bříško, následují porodní bolesti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Když žena otěhotní, očekávají se u ní změny v chování i tělesné hmotnosti provázené ranními nevolnostmi nebo narušený spánek. Takové příznaky se ale mohou objevit i u otce a v krajních případech mohou vést i k porodním bolestem.

Článek

Couvade syndrom je lékařský popsaný stav, který může zažívat partner těhotné ženy. Někdy se mu říká také syndrom těhotného otce nebo tatínka. Ač se na to první pohled může zdát jako holý nesmysl, lékaři to popsali jako stav, ve kterém otec vykazuje příznaky jako těhotná žena.

Co Couvade syndrom způsobuje se zatím lékařům nepodařilo zjistit. Popsali pouze, že příznaky se nejčastěji vyskytují v prvních třech měsících těhotenství partnerky a do značné míry se na nich podílí mužská psychika. Jenže mnohdy se u mužů projevují i příznaky, které by se u tohoto pohlaví vůbec projevovat neměly.

Tím nejčastějším, co muž při Couvade syndromu pociťuje, jsou ranní nevolnosti, které mohou být doprovázeny zvracením, dále může mít muž problémy s bolestí břicha či zubů. Typicky těhotenské změny nálad bývají také častým příznakem tohoto syndromu. Dále pak dochází k poruchám spánku, nechutenství či častému střídání chutí.

Když ale syndrom zajde do extrému, může muž cítit i pnutí v prsou, jako by měl být právě on tím, kdo bude dítě kojit. V době porodu se u mužů mohou vyskytnout i porodní bolesti následované poporodní depresí, únavou či krvácením z nosu. U některých jedinců dochází i k nabírání tělesné hmotnosti, zvětšení prsou i tvrdnutí prsních bradavek. A právě tato oblast příznaků Couvade syndromu je předmětem největšího zájmu lékařů, protože zcela odporuje zdravému rozumu.

Nejtypičtěji se příznaky Couvade syndromu projevují u mužů, jejichž partnerka trpí stejnými obtížemi. Mužské tělo jako by nevědomky napodobovalo stavy a pocity partnerky. Muž si ale v takovém případě musí uvědomit, že pro něj tyto příznaky nejsou nikterak nebezpečné a že brzy odezní. U většiny mužů, kteří je pociťují, se tak stane ještě během těhotenství, u některých tyto pocity vymizí krátce po narození dítěte.

Couvade syndrom není ničím novým. Zkoumán byl již ve 20. letech minulého století ve Francii, kde se na zkoumaných jedincích podařilo zjistit, že se syndrom projevuje zejména u mužů, v jejichž vztahu má partnerka dominantní postavení. Jako psychologické příčiny se nejčastěji uvádí identifikace s plodem nebo takzvaná porodní závist.

Studie prokázaly, že z fyziologického hlediska takoví muži skutečně zažívají hormonální změny a kolísá u nich hladina testosteronu, kortizolu i dalších hormonů. Syndrom nemocného tatínka tak nepřestává vědce překvapovat a zajímat až do dnešních dnů. Přestože může matku i otce do jisté míry vyděsit, nejedná se o nic závažného. Mužské tělo jen po svém reaguje na partnerčino těhotenství.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz