Hlavní obsah
Zdraví

Syndrom zlomeného srdce vás může i zabít. Říká se mu Takotsubo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Atccommphoto / Creative Commons / pexels.com

Říká se mu syndrom zlomeného srdce a v některých případech může vést až ke smrti jedince. Přitom ho způsobuje fyzický či emocionální stres. Zlomené srdce se tak může stát člověku osudným.

Článek

Oficiální název tohoto syndromu je Takotsubo a jedná se o typ kardiomyopatie. Způsobit ho může jakýkoliv silný stresový faktor. Mezi nejsilnější emocionální stresory patří například ztráta blízké osoby, rozvod nebo ztráta zaměstnání. Přestože se mu říká syndrom zlomeného srdce, způsobit ho ale mohou i stresy fyzického původu, jako je například šok nebo sepse. V ojedinělých případech nemusí být tato kardiomyopatie způsobena žádným z těchto stresorů a pro vědce tak její příčiny zatím zůstávají záhadou.

Extrémní stres ale stále zůstává hlavní příčinou tohoto syndromu. Způsobuje ho zejména adrenalin a norepinefrin v těchto stresových situacích. Nejprve dochází ke snížení svalové funkce srdce, při dalším stresu může vést i k naprostému oslabení svalové části tohoto orgánu. Při extrémním stresu dále dochází ke zužování tepen a tím k růstu krevního tlaku. To vše může nakonec vést k celkovému srdečnímu selhání.

Až dvě procenta srdečních příhod mohou být způsobena právě tímto syndromem. A přestože je jeho oficiální název v japonštině, je to syndrom, který je rozšířený po celém světě. Snadno jej ale zaměníte s infarktem, protože má velmi podobné příznaky. Typická je pro takotsubo bolest na hrudi a dušnost. Trpět syndromem zlomeného srdce ale může být častější než se zdá. Záleží totiž na konkrétním jedinci. Někomu může extrémní stres způsobit i zdánlivě nevinná situace.

Někomu totiž stačí, když se pohádá s manželem či manželkou, když ho někdo zradí, nebo má-li finanční problémy. Jsou zaznamenány i případy, kdy se syndrom zlomeného srdce projevil u osob, kterým byl způsoben stres strachem z mluvení na veřejnosti. Stres ale obecně nezpůsobují pouze tyto nepříjemné události. Stres způsobují i životní momenty, které se zdají na první pohled veskrze kladné. Mezi tento typ stresorů patří například svatba, výhra v loterii nebo narozeniny.

Pokud vám bude diagnostikován syndrom zlomeného srdce, není potřeba se ihned obávat. Není to totiž nevratný stav. Syndrom jako takový je pouze přechodnou poruchou. Léčbu diagnostikuje lékař, ale v mnoha případech stačí i aspirin či obyčejné léky na srdce.

Takotsubo je tak nejděsivější ve své první fázi. Pacient trpící syndromem prožije náhlou akutní příhodu, jejíž příznaky ale ve většině případů brzy odezní. Pak už následuje jen léčba, při které pacient další příznaky syndromu nepociťuje.

V některých případech ale může vést takotsubo až ke smrti jedince. A pokud je příčina způsobena právě emocionálními stresory, můžeme v tomto případě doslova tvrdit, že takového pacienta zabilo zlomené srdce.

Prevence je ale jasná. Vyhýbat se stresovým situacím, vše řešit s chladnou hlavou a v případě velkého emocionálního vypětí vyhledat lékařskou pomoc.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz