Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tak stejnopohlavní páry budou zase uzavírat pouze partnerství. Manželé z nich asi nikdy nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivan Samkov / Creative Commons / pexels.com

Novela občanského zákoníku, ve které se upravují i svazky mezi stejnopohlavními páry, je jistě pro tuto komunitu úspěchem. Způsob, jakým ale dojde k jeho přijetí, i označení svazku těchto párů nemůže být pro komunitu uspokojující.

Článek

Přestože novela občanského zákoníku prošla hlasováním Poslanecké sněmovny, měla by projít ještě schvalovacím procesem v Senátu. Ten má prakticky na výběr ze tří možností. Novelu schválit, vrátit ji k přepracování Poslanecké sněmovně, nebo se k danému tématu vůbec nevyjadřovat. Pokud zvolí třetí možnost, pak po uplynutí třiceti dnů, kterým se říká marná lhůta, putuje návrh ke schválení rovnou prezidentovi republiky.

A Senát odhlasoval, že debata a hlasování o novele občanského zákoníku bude vyřazena z jednání. Pro tento postup hlasovalo 47 z přítomných 77 senátorů. Už jenom to, že se Senát projednáváním novely upravující svazky mezi stejnopohlavními páry vůbec nebude zabýmat, může být pro tuto komunitu urážející. Nehledě na to, že se někteří senátoři o novele vyjádřili tak, že je v ní řada nepřesností, chyb a v některých bodech i protichůdná tvrzení.

Senátoři se tím sice odmítli zabývat, to nejdůležitější pro takové páry je ale to, že konečně budou mít možnost mít ve svazku se svým partnerem či partnerkou stejného pohlaví podobná práva jako v manželství. Stejně tak budou mít nárok na vdovský důchod a na jejich majetek se bude pohlížet jako na společné jmění. Minimálně ve dvou bodech ale páry spokojeny nebudou.

Prvním velkým zklamáním je samotné označení svazku mezi stejnopohlavními páry. Přestože si tito lidé milující osobu stejného pohlaví nepřijdou v ničem odlišní od jiného muže či ženy, stejně svůj svazek s partnerem či partnerkou nebudou moci označovat termínem manželství. I když tu snaha byla, takový svazek se nadále bude nazývat jako partnerství. Nepůjde tedy o manžele, ale pouze o partnery. Svého vytouženého manželství se tak tyto páry v dohledné době nedočkají.

Druhým bodem, který stejnopohlavní partnery velmi zklame, je nemožnost adoptovat děti. Přestože budou žít páry ve spořádaném partnerství, budou moci dítěti zajistit zázemí, dát mu rodinu a lásku, o adopci dítěte u nich nemůže být řeč. Jedinou formou, která se připouští, avšak se značnými byrokratickými komplikacemi, může být osvojení dítěte, pokud je jeho rodičem jeden z páru.

V dětských domovech žije v současné době více než 4 tisíce dětí, které čekají na rodinu, co by si je vzala a poskytla jim to, čeho se jim od vlastních rodičů nikdy nedostalo. A i takový stejnopohlavní pár může dítěti zajistit zázemí, které mu dětský domov nikdy nemůže nabídnout. Stejnopohlavní páry i přesto budou v mnoha případech žít bezdětně a dětské domovy budou plné dětí. A to je jednoznačné mínus novely občanského zákoníku.

Možná se nad tím ještě někdo zamyslí a dojde k poznatku, že život i v takové rodině, kde jsou dvě maminky nebo dva tatínkové, může být pro opuštěné dítě lepší start do života než život v dětském domově.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz