Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lékař pohádkově zbohatl na šarlatánských transplantacích kozích varlat proti mužské impotenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: cottonbro studio / Creative Commons / Pexels.com

John R. Brinkley byl samozvaný americký lékař, který se proslavil na počátku dvacáteho století svými kontroverzními lékařskými metodami a politickým aktivismem.

Článek

J. R. Brinkley se narodil 8. července roku 1885 v Severní Karolíně v okrese Jackson. Tento ve své době jeden z nejznámějších lékařů si během svého života vydělal obrovské jmění prováděním šarlatánských lékařských zákroků.

V době, kdy Brinkley svou praxi zahajoval, bylo velmi snadné získat falešný diplom. Tehdejší veřejnost bohužel příliš nedbala na ověřování těchto listin, jež svým majitelům dodávala na věrohodnosti, a tak John nastalé situace využil. Bez výrazných lékařských zkušeností a bez ověřeného osvědčení začal za peníze provádět různé chirurgické zákroky, které záhy vedly k úmrtí mnoha jeho pacientů.

Kromě lékařské praxe se Brinkley intenzivně angažoval i v politice, kde se dokonce třikrát ucházel o veřejnou funkci. Sám pak také vlastnil několik rozhlasových stanic, které záměrně využíval k propagaci svých kontroverzních lékařských metod a politických ideálů. Svými veřejnými tvrzeními se často prezentoval jako jeden z nejlepších tehdejších lékařů a svými schopnostmi se často srovnával se samotným Bohem. Často se taktéž pasoval za objevitele léků na rakovinu a dalších smrtelných nemocí.

Foto: autor neznámý / Wikipedia Commons / volné dílo

Kromě neodborné léčby rakoviny se na své klinice věnoval především chirurgickým zákrokům. Mezi ty nejčastěji patřila xenotransplantace, tedy zákrok, při kterém se vkládá živočišný orgán do lidského těla. V tomto případě transplantoval kozí varlata svým mužským pacientům, kteří trpěli impotencí a sníženým sexuálním výkonem. Za tyto zákroky si účtoval rovných 750 dolarů, což v dnešní době odpovídá zhruba 10 000 dolarů. Tvrdil, že tato metoda obnoví pánskou mužnost a plodnost, avšak byla to pouze další z mnoha jeho nebezpečných a neúčinných zdravotnických praktik. Odhaduje se, že si těmito zákroky vydělával až 14 000 amerických dolarů týdně, v přepočtu na dnešní dobu to odpovídá roční mzdě dosahující bezmála 12 milionů dolarů.

Dodnes bohužel neexistuje žádný vědecký důkaz, který by podpořil tvrzení Johna Brinkleyho ohledně transplantace kozích varlat jako způsobu obnovení mužské plodnosti a mužnosti. Tato technika je dnes většinou považována za šarlatánství. Skutečností tak zůstává, že se jednalo o riskantní techniku a jeho pacienti tak často odcházeli s vážnými zdravotními komplikacemi, které nezřídka kdy končily smrtí.

Tato lékařská praxe a výdělečný business mu vydržely až do roku 1930, kdy byly jeho podvodné metody odhaleny, kvůli čemuž přišel o svou licenci. Do konce života se pak nadále živil provozováním svých rozhlasových stanic. Vášeň pro politiku mu vydržela až do jeho skonu v roce 1942.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz