Hlavní obsah
Lidé a společnost

Už zase si budeme zvykat na zcela zbytečný posun času. Vyděláme na něm jen 90 vteřin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anthony Derosa / Creative Commons / pexels.com

A je to zase tady. Před půlrokem jsme posouvali hodinky o hodinu dopředu, nyní je budeme zase posouvat o hodinu zpět. Pro některé z nás je tento posun velmi stresující a může to ovlivnit i naše zdraví. Není na čase s tím skoncovat?

Článek

Posun času, který nás opět čeká, dokáže rozhodit rytmus milionům lidí v naší zemi. Trvá nám pak týdny, než se se změnou času srovnáme. A proč jsme již od tohoto nesmyslu dávno neopustili? Na vině jsou údajně ekonomické důvody.

Je to logické. Posunem času se totiž ušetří. Vše funguje na velmi jednoduchém principu. Tím, že se posune čas, ušetří se na energiích zejména v kancelářích v brzkých ranních hodinách. Jenže administrativa, která je v dnešním digitálním světě spojená se změnou času, je tak finančně náročná, že už se to snad ani nevyplatí.

Posunem času tak česká ekonomika získá navíc pouze 45 milionů korun. Ano, někomu to může přijít jako vysoké číslo, ale z celorepublikového pohledu je to zanedbatelný zlomek. Není to totiž ani tisícina procenta HDP. Aby česká ekonomika vydělala navíc stejnou částku, jakou posunem času ušetří, stačilo by, aby všichni zaměstnanci zůstali toho dne v práci o jeden a půl minuty déle. A změna času postrádá význam.

Posun času má vliv i na zdraví lidí. Ve státech, kde změna času probíhá, musejí tímto procesem projít jeho obyvatelé dvakrát ročně. Správný je ten zimní čas, letní je umělým výtvorem. Zimní čas s sebou nese více světla v ranních hodinách, což je pro člověka jasně pozitivní věc.

Obhájci střídání časů, respektive obhájci času letního, ale argumentují tím, že kdybychom zrušili letní čas, měli bychom v létě o hodinu dříve tmu. A na to prostě nejsme zvyklí. Každý chce mít v teplém létě světlo co nejdéle. Díky tomu jsou lidé méně unavení, snižuje se kriminalita, lidé podstatně méně trpí depresemi.

To jsou dva tábory, které se vzájemně ubíjejí argumenty. Samozřejmě pro oba časy existuje pro i proti a je tak třeba zvážit vše, co s sebou případné zrušení změny času přinese. Právě kvůli ochraně lidského zdraví se Evropská unie již v minulosti snažila změnu času zrušit, bohužel zatím neúspěšně.

Když se změna času zruší, měl by nám automaticky zůstat zimní čas. Jenže se někde objevují tendence, aby tím hlavním časem byl ten letní. Pokoušejí se o to například ve Velké Británii. V USA to dokonce v 70. letech zkusili, ale pro nelibost občanů museli letní čas zase zrušit.

Ať je to jakkoli, většina lidí změnou času trpí. Někteří to odnesou jen rozhozeným biorytmem, jiní na to ale mohou tvrdě doplatit. Možná je na čase s tím začít něco dělat. Kdybyste se měli rozhodovat vy, jaký čas byste si vybrali? Ten zimní, kdy je sice světlo ráno dříve, ale zase se dříve stmívá? Nebo ten letní, kdy se rozednívá později, ale večer je světlo až do pozdních hodin? Nebo je vám to jedno?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz