Hlavní obsah
Cestování

V Boubíně najdeme stromy staré až 400 let. Největší původní les ve střední Evropě málem vykáceli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Šumava je jedním z nejkrásnějších národních parků a chráněných krajinných oblastí, jaké v Česku máme. V jejím srdci se nachází středoevropský unikát, Boubínský prales. Při jeho návštěvě se přenesete tisíce let do minulosti.

Článek

Šumava jako národní park toho má hodně co nabídnout. Od spousty hradů přes jezera až po nádherné scenérie. Největší pozornost si ale zaslouží právě Boubínský prales. Jde o největší souvislý původní les, jaký můžete nalézt široko daleko. Stromy, které v něm rostou, jsou staré až 400 let a dosahují běžně do výšky až 50 metrů, samotný les je starší než lidstvo samo.

Protože je ale volný pohyb po pralese pro člověka velmi nebezpečný a mohl by navždy změnit ráz lesa, pohybovat se lze pouze po určených trasách. Právě za tímto účelem byla vytvořena naučná stezka Boubínským pralesem. Ta začíná u Boubínského jezírka.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Boubínské jezírko

Jezírko leží ve výše přes 900 metrů nad mořem a jeho hloubka dosahuje až 4 metrů. Zbudováno bylo ve 30. letech 19. století, aby usnadnilo dopravu dřeva z lesů do skláren v Lenoře. Ano, je to skutečně tak. Stromy ze zdejšího vzácného pralesa byly v té době káceny, aby posloužily místním sklárnám. A i když se to zdá neuvěřitelné, docházelo k tomu až do roku 1957. K vyhlášení národního parku pak došlo až v roce 1991.

Po Boubínské stezce ujdete zhruba 4 kilometry trasy, která vás povede z části po svahu kopce Boubína a představí vám různé části lesa a stav, ve kterém jej člověk zanechal. Nechybělo totiž mnoho a les by tu dnes možná nestál. Jan Adolf Schwarzenberg totiž v polovině 19. století vyhověl prosbám svého lesmistra a část lesa prohlásil za pralesní rezervaci.

Král smrků už tu bohužel nestojí. Šlo o 440 let starý strom, který však nevydržel silné poryvy větru při vichřici v roce 1970. Jeho pozůstatky je však dodnes možné zahlédnout na Boubínské stezce.

Roku 2019 zastihla Boubínský prales kůrovcová kalamita, ze které se prales nevzpamatoval dodnes. Často tak hrozí pád suchých stromů, a to i na turistickou trasu. Naučná stezka tak bývá často uzavřena, aby přítomností turistů nebyl ohrožen jejich život.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Přestože jsme hovořili o stáří stromů do 400 let, stáří lesa se odhaduje na 12 tisíc let, tedy zhruba do období, kdy skončila doba ledová. Nejrozšířenějšími stromy, které zde nalezneme, jsou smrky, jedle a buky.

K vidění jsou i zvláštní kořeny, kterým se říká chůdové kořeny. Jsou to kořenové systémy, které však nejsou v zemi, ale vyčnívají nad zem. Naprosto unikátní je jejich vznik. Vznikají totiž tak, že nový strom využije kořenový systém starého či tlejícího stromu, aby usnadnil svůj růst.

Boubínský prales v národním parku Šumava je místem, které musí vidět každý Čech. Je to kus historie Země na území České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz