Hlavní obsah
Příroda a ekologie

V Česku dnes žijí šakali, přestože nikdy předtím se tu nevyskytovali. Jde o místní anomálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Charles J. Sharp / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ještě v 90. letech by nikoho ani nenapadlo, že by se u nás mohl vyskytovat šakal, který tu historicky nikdy nežil. Dnes je to ale úplně jinak. Zaznamenáno bylo již několik pozorování tohoto zvířete a jeho populace se zvyšuje.

Článek

Šakal nemá na území Česka kořeny. Nikdy tu nežil. Poprvé zde byl spatřen až v roce 1998, ale toto pozorování nebylo potvrzeno. Jenže na počátku 21. století dochází k dalším, tentokrát doloženým, sledováním tohoto zvířete a je tak jasné, že šakal je nejnovější šelmou žijící v Česku. První fotografie pak pochází z roku 2015.

A jak takový šakal vypadá? Lidé si ho často pletou s liškou, ale tato záměna je možná jen u mladších jedinců. Dospělí jedinec totiž váží okolo 20 kilogramů a je podobný spíše vlkovi. Živí se drobnými hlodavci a zajíci. Člověku bezprostřední nebezpečí nehrozí, protože je šakal plaché zvíře, ale v případě ochrany svých mláďat je schopný zaútočit i na člověka. Troufne si i na větší zvěř žijící v lesích jako jsou například jeleni. To se však děje jen výjimečně, když mají šakali opravdu velký hlad. Tato psovitá šelma se ale spokojí i s mršinami, takže o dostatek potravy nebude mít v českých lesích jistě nouzi.

Co takového šakala přivádí právě do Česka? Jednak je to měnící se klimatická situace, která žene šakaly severněji do míst, kde by předtím kvůli chladnému podnebí žít nemohli, jednak je to dostatek potravy v lesích a na polích poblíž zalesněných území. Jedním z důvodů, proč se tu šakalové usazují, je i nízký výskyt vlků v Česku.

Vlci narozdíl od šakalů k Česku patřili snad odjakživa. Jenže na počátku 20. století se z našeho území úplně vytratili. Nikdo o nich neslyšel od roku 1914 až do roku 1994, kdy se na naše území začali vracet. I tak jich zde žije naprostý zlomek, a proto pro šakaly nejsou žádnou hrozbou.

Došlo k pozorování šakalů i na okraji hlavního města Prahy a podle zoologa Radima Šumbery bude v následujících letech probíhat další expanze těchto šakalů na území Česka. Podle něj by mělo docházet k postupné migraci i dalších živočišných druhů z oblasti Balkánu, které zde běžně až do současnosti nežily.

Výzkumy potvrzují, že šakali v Česku zdomácňují a že se zde začínají i rozmnožovat. Česko tedy nebude pouze přechodem, přes který by se šakali dostali do jiné cílové destinace. Budeme si muset zvyknout na to, že šakal tu už s námi zůstane.

Vědci a lékaři se se zvýšeným výskytem šakalů u nás logicky obávají vztekliny, kterou mohou být tato zvířata nakažena. Kolik exemplářů tohoto živočišného druhu se u nás nachází, však není jisté. Sledování života šakalů na našem území je teprve v počátcích. Zoologové se však shodují na tom, že už nyní je na našem území více šakalů, než se předpokládá, a jejich populace ještě poroste.

Pokud byste šakala někde v lese zahlédli, nebojte se, nebezpečí vám nehrozí, ale raději se k takovému zvířeti nepřibližujte a vyberte si jinou lesní cestu, na které se tato psovitá šelma nebude vyskytovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lišky
Expanze

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz