Hlavní obsah
Cestování

V Panenském Týnci stavěli katedrálu, ale nikdy ji nedokončili. Dnes místo navštěvují psychotronici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Květuše Blahoutová Pokorná / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sloupoví v Panenském Týnci

Psalo se 14. století a na území dnešního Ústeckého kraje bylo rozhodnuto o stavbě monumentálního gotického chrámu. Tento svatostánek se ale nikdy nepodařilo dokončit. Dnes je nedokončená stavba považována za místo se silnou pozitivní energií.

Článek

Přesná data nejsou známa, ale historici se domnívají, že rozhodnutí postavit v Panenském Týnci v okrese Louny gotický chrám padlo roku 1316, stavět se však skutečně začalo až po roce 1321. Stavba kostela však postupovala velmi pomalu. Teprve, když na trůn usedl Karel IV. a povolal jako svého dvorního stavitele Petra Parléře, začala se na výstavbě pracovat intenzivněji.

Jenže v takto odlehlé oblasti nebylo stavění takového chrámu prioritou a vyčlené prostředky zřejmě brzy došly. Výstavba pak opět pokračovala velmi pozvolným tempem. Dokončení chrámu pak zmařil požár, který ve stavbě vypukl pravděpodobně v roce 1382. Pracovalo se pak zejména na západním průčelí chrámu, brzy se ale od dokončení stavby kostela zcela upustilo. Dostavěn tak sice nikdy nebyl, přesto se stal velmi významným místem tohoto kraje.

Foto: Gortyna / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Přistavěná barokní zvonice

V roce 1744 dostal ale kostel další zásah. Vypukl tu další požár, který chrám výrazně poničil a zničil jeho věž, která fungovala jako zvonice. Jaroslav ze Žerotína se však rozhodl, že tuto věž je třeba znovu postavit. Jenže na místo opravy gotické věže tu vyrostla úplně nová barokní věž, která byla ještě navíc umístěna tak nešikovně, že případné dokončení chrámu znemožnila. Původně se totiž mělo jednat o chrám se dvěma jehlancovými věžemi tak, jak je u těchto staveb typické.

Dnes můžeme při návštěvě této lokálně významné památky spatřit pouze její ruiny. Dochovaly se totiž jen části obvodových zdí, někde pouze základy. Dále chybí některé lodní pilíře. I přesto se jedná o stavbu úctyhodných rozměrů. Kněžiště je vysoké přes 20 metrů a má 21 metrů na délku a 9 metrů na šířku.

Psychotronici označují prostor uvnitř sloupoví za místo s velmi silnou pozitivní energií. Podle nich se tu potkávají dvě energetické zóny, jejichž střetem se má pozitivní síla místa násobit. Právě proto je místo hojně vyhledávané lidmi, které takovým věcem věří.

Foto: Martin Vavřík / Wikipedia Commons / volné dílo

Prostor uvnitř chrámu je podle psychotroniků plný pozitivní energie

I když kostel nebyl nikdy dostavěn a dnes z něj zbyly jen ruiny, bez využití rozhodně nezůstal. Pravidelně se tu konají různé kulturní akce a natáčí se tu filmy a seriály. Místo se tak stalo například jedním z motivů ve filmu na motivy sbírky básní Karla Jaromíra Erbena Kytice. Prostor kostela má své zvláštní kouzlo. Možná právě proto si ho mnoho snoubenců každý rok vybírá jako místo, kde budou oddáni.

Kostel získal i oceněný agentury CzechTourism. Byl vybrán jako magické místo s nenahraditelným geniem loci. A takové místo si rozhodně zaslouží naši pozornost. Je totiž přístupné veřejnosti, a tak rozhodně při cestě Ústeckým krajem stojí za návštěvu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz