Hlavní obsah
Věda

Ve vesmíru existuje hvězda, která je 857krát větší než Slunce. Země je proti ní trpaslík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miriam Espacio

Když se podíváme na nebe, vidíme jen malé tečky na obloze, které pojmenováváme hvězdy, a k tomu malý kotouč zvaný Měsíc. Jenže spousta z těchto hvězd je daleko větší než naše Země, dokonce větší než naše Slunce.

Článek

Sluneční soustava se skládá z osmi planet. Země není zdaleka nejmenší planetou, jakou v ní můžeme najít. Je zhruba dvojnásobně větší než je sousední Mars a dokonce čtyřnásobně větší než první planeta od Slunce Merkur. Zdálo by se tedy, že jsme pořádní velikáni. Když se po naší planetě přemisťujeme, vidíme ten neskutečný prostor. Přesun z jednoho místa na druhé může trvat i desítky hodin.

Jenže také nejsme zdaleka největší planetou Sluneční soustavy. Nejvzdálenější planeta Neptun je čtyřikrát větší, to samé Uran. Krásná prstencová planeta Saturn je větší devětkrát a obří Jupiter dokonce jedenáctkrát. Proti němu jsme jen malou bezvýznamnou planetkou.

No ale jako každá soustava musíme mít v našem středu hvězdu. U nás je to Slunce, právě proto se jí říká Sluneční soustava. A Slunce je zhruba desetkrát větší než největší planeta naší soustavy. Naše velikost se tak proti velikosti Slunce prakticky ztrácí. Slunce je přibližně 109krát větší než my.

Těmito srovnáními býváme vždy ohromeni. Vždy něco mnohonásobně překoná toho největšího velikána. Myslíte si, že to Sluncem končí? Vždyť na nočním nebi je spousta bílých teček, které jsou dalšími hvězdami. Vypadají menší než Slunce, protože jsou nepředstavitelně daleko. Mnoho jich je skutečně menších než Slunce, ale nezanedbatelné množství jich Slunce svou velikostí převyšuje.

Ve vesmíru mohou hvězdy dosahovat maximálně stonásobné velikosti Slunce, protože pokud dosahují této velikosti nebo jsou větší, začínají se časem hroutit vlastní vahou. Předpokládá se, že každá hvězda je součástí nějaké soustavy, přestože v roce 2010 byla objevena hvězda, která byla vyvržena a řítila se sama vesmírem rychlostí 400 tisíc kilometrů za hodinu. Byla 90krát větší než Slunce.

Světlo ze Slunce na Zemi letí 8 minut, přestože je od nás vzdáleno 150 milionů kilometrů. Z druhé nejbližší hvězdy, která nese označení Proxima Centauri, sem letí světlo více 4 roky. Člověk si tak může udělat představu o její ohromné vzdálenosti.

Člověk o vesmíru zatím neví zdaleka všechno. Z toho, co o něm víme, plyne, že naše Sluneční soustava je jen malým zrnkem prachu v tomto vesmíru. O tom svědčí i velikost těch největších existujících hvězd.

Třetí největší popsanou hvězdou je RW Cepheus, jehož poloměr je 1600 větší než poloměr Slunce. Při této velikosti by v Sluneční soustavě na místě Slunce dosahoval až někam k Jupiteru. Druhá největší hvězda nese zvláštní název WOH G64. Najdeme ji v souhvězdí Zlaté ryby. Kdybychom k ní chtěli letět světelnou rychlostí, trvalo by nám k ní doletět 160 tisíc let.

Absolutně největší popsanou hvězdou ve vesmíru je ale UY Shield. Vzdálená je jen 9500 světelných let. Její velikost je počítána na astronomické jednotky. Jedna astronomická jednotka je 150 milionů kilometrů, tedy přibližná vzdálenost Země a Slunce. Velikost této hvězdy je osm takových astronomických jednotek. Jedná se tedy o vesmírného giganta.

Když člověk vidí, jak jsou veliké jiné planety naší soustavy, jak veliké je Slunce a jak veliké jsou jiné hvězdy, přijde si směšně malý. Malá je naše Země a ještě menší jsme my jako lidstvo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz