Hlavní obsah
Nakupování

Vejce stojí i pod 3 koruny: Opravdu nám stojí za to kupovat levná vejce, když kvůli tomu zvíře trpí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monserrat Soldú / Creative Commons / pexels.com

Bez vajec se takřka neobejdeme. Při současném zdražování ale často koukáme na jejich cenu a snažíme se je kupovat co nejlevněji. Jenže si mnohdy neuvědomujeme, že taková vejce pocházejí od slepic, které žijí v hrozných podmínkách klecového chovu.

Článek

Vejce je základní surovinou v kuchyni. Můžeme si ho připravit na mnoho způsobů k snídani, ale je součástí i mnoho sladkostí. Buchty a koláče bez nich mnohdy jen těžko upečeme. A bez vajec by nebyla ani oblíbená majonéza a dresinky z ní vyráběné. Vajíčka jsou zkrátka něčím nepostradatelným, bez čeho se prostě neobejdeme.

Když vyrazíme koupit vejce, směřují naše kroky nejčastěji do supermarketu. Vzhledem k současným vysokým cenám potravin totiž hledáme způsob, jak na některých surovinách ušetřit. Cena vajec byla poslední roky poměrně vysoko. Dnes už ale opět můžete vejce koupit i pod 3 koruny. Český spotřebitel to samozřejmě vítá. Jenže co stojí za nízkou cenou vajec prodávaných v obchodních řetězcích, si už mnohdy neuvědomujeme.

Taková vejce pocházejí z klecových chovů, kde mají kuřata a slepice často otřesné podmínky k životu. Na malém prostoru je tak velké množství zvířat, že se nemohou skoro hýbat. Takové zvíře pak celý život jen trpí. To vše proto, aby spotřebitelé mohli mít levnější vejce a mít radost z úspory peněz. PETA je organizace, která se zabývá etickým zacházením se zvířata. Právě tato organizace v minulosti zveřejnila několik videí, kde ukazuje hrůzy klecového chovu.

U nás byl klecový chov již sice zakázán v roce 2020, ale s platností až od roku 2027. Stále tedy taková vejce můžete běžně koupit. A je přitom jedno, zda pocházejí z Česka nebo z jiného evropského státu. Často to bývají ta nejlevnější vejce. Přitom je tak jednoduché z obalu vajec zjistit, z jakého chovu dané produkty pocházejí.

Na vejcích musí být vždy označena země, z jaké pochází. U nás je to nejčastěji zkratka CZ pro domácí vejce, SK pro vejce ze Slovenska nebo PL pro vejce z Polska. Před tímto dvojpísmenným označením země původu ale bývá ještě jedna číslice. Pokud na tomto místě uvidíte trojku, můžete si být jistí, že se jedná o vejce právě z klecových chovů.

Dvojka označuje vejce z halového chovu slepic, kde slepice sice nemají ideální podmínky, stále žijí v prostředí, které jim příliš nevyhovuje, ale je to pro jejich život o poznání příjemnější než klec.

Jedničkou se označují vejce pocházející z volného chovu slepic a nulou pak vejce z ekologického chovu. Právě těmto dvěma skupinám vajec se říká vejce od šťastných slepic. Tyto slepice nemají žádný stres, jsou chovány v jejich přirozeném prostředí. Často je to poznat i na kvalitě a chuti jejich vajec.

Pokud za každou cenu kupujeme levná vejce, podporujeme tím týrání slepic, které celý život jen trpí a jsou chovány jen za účelem zisku. Nepřímo se tak podílíme na něčem ohavném, jako toto týrání rozhodně je. Zkuste se nad tím zamyslet, až si příště půjdete kupovat vejce do supermarketu. Zkuste se podívat, z jakého chovu tato levná vejce pochází.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz