Hlavní obsah
Lidé a společnost

Velký guru a zakladatel bikram jógy Choudhury čelil žalobám za sexuální násilí. Přesto nadále učí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prasanthinturi / Creative Commons / pexels.com

Bikram jóga je dnes známá po celém světě. Její zakladatel, po kterém je ale pojmenována, čelí řadě obvinění ze sexuálního násilí. To je přesný opak toho, co by taková disciplína měla propagovat.

Článek

O bikram józe už asi slyšela většina z nás, málokdo ale ví, kde se vzalo označení bikram a v čem je tento typ jógy odlišný od té klasické. Bikram jóga byla pojmenována po svém zakladateli Bikramu Choudhurym. Jedná se o Inda, který se narodil v roce 1944 a klasickou jógu cvičil už od svých čtyřech let. Podle jeho tvrzení už od svých třinácti let vyhrával národní soutěže v této relaxační disciplíně. Bikram jóga se od té klasické liší pouze v tom, že cvičící nepředvádí libovolné cviky, ale pravidelně opakuje po sobě jdoucích 26 pozic, jejichž pořadí vymyslel právě Choudhury.

Opakování přesně těchto pozic v neměnné posloupnosti třikrát týdně, přičemž jedno cvičení zabere 90 minut, přinášelo cvičícím výsledky už po dvou měsících. Jenže bikram jóga se praktikuje v teplých a vlhkých prostorách, ve kterých se cvičící nadměrně potí. To v mnoha případech vedlo k přehřátí organismu, případně až k dehydrataci.

Choudhuryho bikram jóga ale proslavila po celém světě. Nejprve založil školu jógy v Indii, avšak už v roce 2006 bylo center, ve kterých se bikram jóga vyučovala, po světě 1650. Později ale začalo center po světě ubývat zejména v souvislosti se skandály, které postavu zakladatele tohoto typu jódy provázely.

Foto: tiarescott / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Bikram Choudhury

První kontroverze ho provázely už v momentě, kdy se na kombinaci svých 26 poloh snažil zbohatnout. Chtěl si totiž tuto sestavu nechat patentovat. To mu ale nebylo dovoleno, neboť jóga je umění staré tisíce let, a tak není možné si sekvenci určitých poloh nechat patentovat. Choudhury si tak alespoň pořídil ochrannou známku „bikram“ na svou sestavu a musel čelit drsné kritice duchovních jogínů, kteří o něm tvrdili, že si starověké umění přisvojuje, přestože jej pouze uskupil do 90 minut dlouhé sekvence.

Soudní spory, které vedl s osobami, jež sám necertifikoval, a přesto bikram jógu vyučovaly, ale následně vystřídali skandály související se sexuálním násilím. První dvě žaloby byly na Chodhuryho podány už v roce 2013 za údajné omezování osobní svobody a sexuální obtěžování s vyhrožováním. Jeho spolek vyučující bikram jógu byl označen za kult. Při výcviku instruktorů se podle tvrzení svědků Choudhury pasoval do role Buddhy či Ježíše Krista, snažil se o všech rozhodovat a instruktorky sexuálně zneužíval. Jogín měl podle všeho vyjadřovat i svoji nenávist vůči americkým černochům, gayům a dalším etnickým či jiným menšinám.

Netrvalo tak dlouho a na Choudhuryho začaly podávat žaloby i další ženy, které se jeho vyhrožování do té doby bály. Bikram se k celému skandálu vyjádřil až v roce 2015, obvinění popřel, a dokonce veřejně pronesl, že mnoho jeho studentek s ním chce mít sex, ale v případě, že je odmítne, páchají sebevraždy. Ať byla obvinění pravdivá, či nikoli, celá aféra s Choudhuryho pozicí gurua doslova otřásla. Bikram centra po celém světě byla rušena ve velkém, a přestože se Choudhury sestava stále vyučuje, počet praktikujících jogínů se snížil na minimum.

Choudhury byl v mnoha případech žalob uznán vinným, avšak odmítá zaplatit soudem určené odškodné a svou vinu stále odmítá. Spojené státy neoprávněně opustil a byl na něj vydán zatykač. V jiných zemích ale Bikram i nadále vyučuje. Pro mnohé pak bylo doslova šokem, když byla loni v Kanadě oznámena série výukových lekcí s názvem Šéf je zpět, které měl vyučovat právě sám usvědčený Choudhury.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz