Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vypadá to jako les, ale je to jediný strom, který se zapsal i do Guinnessovy knihy rekordů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Biswarup Ganguly / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Největší strom na světě vypadá jako les

Stromy mohou dorůstat i obřích rozměrů. O tom víme své i v České republice. Strom z tohoto článku je ale naprosto unikátní, protože větší na světě neexistuje. I z dálky to vypadá, jako když se blížíte k lesu.

Článek

Říká se mu fíkovník banyán a je to jeden z největších druhů stromů na světě. Pěstuje se v tropických oblastech a zelený zůstává po celý rok. Právě z něj můžeme ochutnat netypické ovoce, kterému se říká malý fík. Nejde o klasický fík, jaký známe z českých obchodů. Plody fíkovníku banyánu jsou menší, sladší a mají načervenalou barvu. Po dozrání začínají měknout. Jenže tento druh fíkovníku se nemůže chlubit pouze samými pozitivy. Mezi botaniky se mu dokonce říká škrtič a pro sousední stromy může být i smrtelný.

Přezdívku škrtič dostal z toho důvodu, že s oblibou obrůstá jiné stromy, které doslova zaškrtí a na nich pak parazituje a rozrůstá se. A jedna botanická zahrada na světě má ve své sbírce naprostý unikát. Jedná se o největší fíkovník svého druhu na světě, který žádný jiný strom ještě nepřekonal.

Botanická zahrada, která se nachází poblíž indického města Kalkata, umožňuje svým návštěvníků takový strom spatřit na vlastní oči. Stáří stromu je odhadováno na více než 250 let a záznamy o něm najdeme už ve starých cestopisech z 19. století. Obdivován byl zejména pro svou velikost a naprosto atypické vzdušné kořeny.

Foto: Aritro Mukherjee IN / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vzdušné kořeny fíkovníku jsou doslova všude

Z větví vyrůstajících z hlavního kmene fíkovníku totiž raší kořeny, které se spouští kolmo k zemi, do které zarůstají. Exemplář tak nevypadá jako jediný strom, ale jako doslova celý les. Vzdušné kořeny totiž vypadají jako kmeny dalších menších stromů.

Strom v této oblasti přečkal i řadu přírodních katastrof, kdy nejničivější pro něj byly tři velké cyklóny, z nichž dva udeřily na Indii zhruba v polovině 19. století, třetí pak v roce 2020. Přestože byl při nich strom poškozen, dokázal se rychle zotavit.

Strom se ale do dnešních dnů nedochoval celý. V roce 1925 se totiž přišlo na to, že hlavní kmen stromu je ztrouchnivělý. Aby nedošlo ke ztrouchnivění celého stromu, musel být hlavní kmen odstraněn. Tu nejmohutnější část stromu, která byla doslova dechberoucí, tak už v botanické zahradě nenajdeme, strom i bez něj ale roste dál. Botanici spočítali, že počet vzdušných kořenů, kterými prorůstá do země, dosahuje necelých 4 tisíc.

Před lety byla kolem jeho obvodu vybudována cesta, která měří 330 metrů. I přesto se ale strom rozrůstá i za ni. Jeho rozloha je neuvěřitelných 19 tisíc metrů čtverečních a jeho koruna má obvod 486 metrů. Nejvyšší větve sahají až do výšky 24,5 metru. Právě proto byl v roce 1989 zapsán i do Guinnessovy knihy rekordů jako největší exemplář stromu na světě. Od té doby ho žádný strom nedokázal pokořit. Své prvenství si tak stále drží.

Vzhledem k tempu svého růstu a spouštění dalších vzdušných kořenů si fíkovník banyán své prvenství ještě mnoho let udrží. A v botanické zahradě poblíž Kalkaty tak můžeme obdivovat ten největší strom, jaký kdy příroda vytvořila.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz