Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za blonďaté vlasy u ostrovanů v Pacifiku mohou dle vědců geny neznámých vyhynulých hominidů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Graham Crumb / Wikipedia Commons / BY-SA 2.0

Za netradiční zbarvení vlasů u obyvatel Melanésie nemohou evropští objevitelé a mořeplavci, jak se předpokládalo, nýbrž neznámý druh našeho předka, domnívají se vědci.

Článek

V dnešní době nikoho nepřekvapí, když na ulici potká jedince, který si na hlavě pěstuje kštici obarvenou do všelijakých možných odstínů palety barev. Běžně se však přírodní zbarvení vlasů pohybuje v odstínech od světle hnědé až po černou, zrzavou a světlou blonďatou barvu, která je typická především pro severské národy. Koho by však napadlo, že se právě blonďaté vlasy mohou vyskytovat i u lidí s tmavou barvou pleti?

Právě tento paradox je typický u melanéské populace. Poprvé toto označení použil Jules Dumont D'Urville. Jednalo se o francouzského důstojníka a mořeplavce, který velkou část svého putování po moři strávil prozkoumáváním Oceánie. Právě on objevil shluk ostrovů, které se odlišovaly od PolynésieMikronésie. Melanésané tedy spadají do různorodé etnické skupiny domorodého obyvatelstva ostrovů jako je Nová Kaledonie, Fidži či Papua Nová Guinea a Šalamounovy ostrovy. Samotné slovo Melanésia se dá potom přeložit jako „melas“, což znamená „černý“, a „nesia“, což znamená „ostrov“. U těchto obyvatel, jako u jediných podobného etnika, jsou typické blonďaté vlasy s kudrlinkami, což z nich dělá světové unikum. Bohužel, i když se takto rodí velká část dětí, vlasy si svou světlou barvu neudrží a postupně s věkem tmavnou. Výjimky mohou nastat u ženské části populace.

Foto: Graham Crumb / Wikipedia Commons / BY-SA 2.0

Co přesně stojí za touto, z našeho pohledu, abnormalitou je předmětem mnoha otázek a vědeckého bádání. Lokální obyvatelstvo připisuje tento jev speciální stravě, která se skládá z naprosté většiny z konzumace výhradně rybího masa a dlouhým pobytům na slunci. Veřejnost se naopak domnívala, že světlé zbarvení vlasů je způsobeno zavlečením genů evropských objevitelů a průzkumníků. Tato varianta byla však vyvrácena podrobným prozkoumáním genového fondu místního obyvatelstva. Další teorie připouštěla možnost pozůstatků genů z neandrtálců, které se stále vyskytují v naší populaci. Ale i tato možnost byla časem smetena ze stolu, když ji vyloučil vědec Ryan Bohlender z Andersonova Institutu. Nejpravděpodobnějším scénářem tak zůstává, že mutace genu typu TYRP1, která je zodpovědná za blonďaté zbarvení vlasů, jenž je společná jak pro melanéskou populaci, tak pro tu evropskou, pochází z neznámých a vyhynulých hominidů, tedy primátů podobných lidem. Tato myšlenka vychází z toho, že tato mutace genu u Melanésanů funguje zcela nezávisle a na jiných principech než u ostatních známých ras.

Foto: my LifeShow / Wikipedia Commons / BY-SA 2.O

Jasná odpověď na tuto otázku ještě nebyla nalezena. A tak toto blonďaté tajemství u národa s bohatou kulturní historií zůstává stále zahaleno tajemstvím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz