Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zakázaný italský sýr je pochoutkou na Sardinii a Korsice. Jí se v rozkladu a s živými larvami much

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shardan / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Italská a francouzská kuchyně nemusí být vždy voňavá a lákající i na pohled. O tom svědčí i sýr, jehož konzumace byla italskými i evropskými normami zakázána. Nesmí se ani vyrábět, přesto si ho místní Sardiňané a Korsičané často dopřávají.

Článek

Sýr nejčastěji označovaný jako casu marzu, v překladu hnijící sýr, je zakázanou specialitou na italském ostrově Sardinie a na francouzském ostrově Korsika. Jedná se o jednu nejkontroverznějších potravin světa. Vyrábí se z místního sýru pecorino sardo, což je sardinská varianta tvrdého sýru typu pecorino, který připomíná parmezán, avšak je vyráběn z ovčího mléka. Takový sýr se ale nechává uležet tak dlouho, dokud v něm nedochází k procesu fermentace.

Takový sýr by nemusel být pro gurmány nutně odpudivý, neboť fermentované potraviny jsou extrémně zdravé a často i dobře chutnají. Jenže casu marzu obsahuje živé larvy hmyzu, konkrétně sýrohlodky drobné, což je moucha napadající potraviny. Je schopná proniknout do sýrové hmoty, kde konzumuje tuk, který sýr obsahuje. Za čas tak sýr měkne a získává svou typickou měkkou až tekutou konzistenci. V tomto momentě je sýr považován za vhodný ke konzumaci.

Výroba, distribuce i konzumace sýra byla zakázána z důvodu hygienických a bezpečnostních obav. Jeho konzumace totiž může být zdravotním rizikem pro lidský organismus. Přesto je jeho konzumace zkušeným konzumentem označována za bezpečnou, pokud se neprojeví alergická reakce na přítomné larvy či pokud je sýr konzumován v době, kdy jsou larvy v něm stále živé. Po jejich odumření se sýr může stát i toxickým. Dále existuje riziko, že se do sýra mohou dostat larvy jiného druhu much, které mohou lidský organismus infikovat různými nemocemi. V lepším případě to člověk odnese průjmy a zvracením, ale mohou se projevit i vážné zdravotní komplikace.

Konzumaci takového sýra kritizuje i mnoho místních Sardiňanů a Korsičanů, ale stále existují tací, pro které je jeho konzumace něčím výjimečným. Vyrábět i konzumovat ho však musí v utajení právě kvůli zmiňovaným regulacím.

Dostali jsme příležitost tento sýr ochutnat, ale nikdo z nás se nakonec k ochutnávce neměl. Jednak to byl strach ze zdravotních problémů, jednak jeho intenzivní aroma spojené s viditelným výskytem živých larev hmyzu. Místní nám však prozradili, že sýr má velmi intenzivní a pikantní chuť. Částečně je to způsobeno ovčím mlékem a sýrem ve stádiu rozkladu či fermentace, ale svou zásluhu na tom mají právě ony larvy, které sýru přidávají na kyselosti.

Přesto je tento sýr gastronomickou a kulinářskou legendou, která bude navždy spjata s životem obyvatel Sardinie a Korsiky, přestože už se k němu člověk prakticky nedostane. Stává se z něj i taková turistická atrakce těch, kteří chtějí zažít nějaký extrém, těch, kteří chtějí ochutnat něco nevšedního a neobvyklého, co jinde na světě neochutnají. A právě proto se mnoho z nich na Sardinii sjíždí právě proto, aby casu marzu ochutnalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz