Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zapomeňte na nivu či hermelín. Mezi nejlepší sýry na světě patří gorgonzola i roquefort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elke Wetzig / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Patříte mezi milovníky sýrů? Pak si kvalitních a dobrých sýrů ve své domovině moc neužijete. Česko totiž rozhodně nepatří mezi země, kde můžete ochutnat ty nejlepší sýry na světě. Sýrovými velmocemi je například Francie, Itálie či Nizozemí.

Článek

V našem článku vám chceme představit několik typů sýrů, které se řadí k nejlepším na světě, ale vzhledem ke své velkoprodukci, je možné je koupit už i u nás v Čechách. Mezi absolutní velmoci ve výrobě sýrů v Evropě patří rozhodně Francie.

O Francii se říká, že má tolik druhů sýrů, jako je dní v roce, takže si Francouzi mohou každý den dávat jiný sýr. Něco na tom pravdy bude, protože když ve Francii navštívíte jakýkoli supermarket, mají tam hned několik regálů plných prvotřídních sýrů. Mnoho typů francouzských sýrů však může být pro českého konzumenta přespříliš aromatických, lidově řečeno smradlavých. Svou vůní si totiž často nezadají s olomouckými syrečky či romadurem. My vám ale představíme jeden z největších francouzských šlágrů mezi sýry. A tím je sýr roquefort.

Foto: Nataraja / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Typický plátek roquefortu

Vzhledově byste ho přirovnali k české nivě, ale to je tak jediné, co mají společného. Jedná se o sýr s modrou plísní uvnitř hmoty, v případě roquefortu je to však barva spíše zelená. Je jedinečný svým aromatem, jemností i pikantností zároveň. Úplně se vám rozplyne na jazyku. Ochutnat tento sýr je prostě jedna báseň.

Sýr roquefort má chráněné krajinné označení a je možné ho tak vyrábět pouze v oblasti Roquefortu. Zde se uchovává ve speciálních a velmi vlhkých jeskynních sklepech a je vyroben z nepasterizovaného ovčího mléka.

Foto: Scailyna / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Italská gorgonzola má krémovější konzistenci než roquefort

Itálie je druhou z velmocí ve výrobě sýra. Sýry jako gorgonzola, která neodmyslitelně patří na pizzu čtyř sýrů a je velmi podobná české nivě či francouzskému roquefortu, mozzarella, ricotta či parmezán zná dnes už asi každý. Zkusili jste ale někdy ochutnat například pecorino?

Foto: Jon Sullivan / Wikipedia Commons / volné dílo

Pecorino romano je jedním z mnoha typů pecorina

Pecorino, nejčastěji pecorino romano, je sýr podobného typu jako parmezán neboli parmigiano reggiano, tedy jedná se o tvrdý sýr, je však vyroben z ovčího mléka a to mu dodává ještě výraznější a lepší chuť než parmezánu. Obecně jsou sýry vyrobené z jiného než z kravského mléka více aromatické a jsou pro nás něčím, co nepovažujeme za tak běžné. Používá se zejména ovčí mléko, dále pak kozí, v Itálii často i buvolí mléko. Z buvolího mléka se vyrábí pravá mozzarella, která se s tou z kravského nedá vůbec srovnat. Kdo neochutnal, nepochopí.

Foto: like the grand canyon / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Typ pikantního italského provolone

Prakticky každý sýr, který v Itálii ochutnáte, vás svou chutí naprosto dostane a vtáhne. Na Apeninském poloostrově totiž nekoupíte nic, co by se ani vzdáleně podobalo českému eidamu. Místo eidamu se v Itálii na pizzu používají mnohem aromatičtější sýry, například provolone.

Foto: Peachyeung316 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sýr Cacciocavallo je velmi oblíbený na jihu Itálie

Když si u nás dáte pizzu čtyř sýrů neboli pizzu quattro formaggi ve standardní pizzerii střední třídy, dost často bude znít seznam ingrediencí na její ozdobu takto: smetana, niva, eidam, uzený eidam, mnohdy je tam i hermelín. Pravá italská pizza čtyř sýrů se skládá z mozzarelly, gorgonzoly, tvrdého sýru typu parmigiano reggiano a čtvrtý sýr se mění dle tradic kraje, ve kterém se nacházíte. Částo tak ochutnáte provolone, ricottu nebo cacciocavallo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz