Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Zaveďme už zálohy na PET lahve: Nebuďme bezohlední k životnímu prostředí, uleví se nám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mali / Creative Commons / pexels.com

Zálohování PET lahví a plechovek je téma, které už mnoho let budí zájem široké veřejnosti, zároveň ji ale také rozděluje. Jedna skupina by se zavedením záloh souhlasila, druhá je ale razantně proti. To nevidíme ty pozitivní dopady?

Článek

Zálohování PET lahví by mělo jednoznačně pozitivní dopad na životní prostředí. Vrácené lahve by mohly být recyklovány a tento materiál pak následně použit v mnoha odvětvích jako je například textilní průmysl, automobilový průmysl a podobně. Náš přístup k životnímu prostředí by byl zase o něco udržitelnější.

I přes jednoznačně pozitivní dopad na svět kolem nás je ale podstatná část občanů naší země proti zálohování. Argumentů proti takovému postupu mají dost. Stojí ale nepohodlí za to, že budeme bezohlední k přírodě a k prostředí kolem nás? Pojďme se podívat na všechna pro a proti.

PRO

Ten hlavní důvod, proč zavést zálohování PET lahví a plechovek, jsme již uvedli. Životní prostředí máme jen jedno a už tak ho dost zatěžujeme nejrůznějšími továrnami, spalovacími motory a podobně. Každý z nás za sebou nechává značnou uhlíkovou stopu, kterou bychom tímto chováním mohli podstatně snížit. Uspoříme totiž energii a snížíme emise skleníkových plynů.

Nejen, že zajistíme, že se takové PET lahve a plechovky dostanou k recyklaci a neskončí na smíšených skládkách, zároveň ale snížíme i podstatné množství odpadu v přírodě. Někteří lidé jsou totiž bezohlední a tyto odpadky často končí na zemi v ulicích nebo ještě hůře právě v přírodě.

PROTI

Mnoho argumentů, které směřují proti zálohování těchto obalů, se ohání recyklací. Vždyť Česká republika již léta plastové obaly a plechovky recykluje. A jsme v tom hodně dobří. Z každých deseti PET lahví skončí v kontejneru na plast osm z nich. A náš cíl je, aby to do roku 2029 bylo dokonce devět z deseti lahví. Podle tvrzení odpůrců zálohování je tedy naše úspěšnost v recyklaci dostatečná.

Odpůrci také využívají faktu, který uvedlo Ministerstvo životního prostředí. Jedná se o statistiku, která tvrdí, že pouze 15 % států, ve kterých došlo k zavedení zálohování obalů, splnilo cíl recyklace na úrovni 90 % obalů. To už my prakticky zvládáme bez zálohovacího systému. Například Německo je ale v tomto ohledu světovou jedničkou. Díky zálohování dokážou zrecyklovat až 98 % plastových obalů.

Velmi častým argumentem proti zálohování je také snížení pohodlnosti a zvýšení nákladů pro obchodníky. PET lahev či plechovku od dopitého nápoje nebudu moci jen tak vyhodit do koše nebo do plastového kontejneru a budu s ní muset jako běžný občan či turista do nejbližšího obchodu. Zároveň obchodníkům stoupnou náklady. Budou si muset pořídit automaty na vracení PET lahví a plechovek, případně budou muset mít někoho, kdo bude takové obaly přijímat a vydávat finanční prostředky zpět zákazníkovi. A to by mohlo být zejména pro malé obchodníky velmi finančně náročné.

Z uvedených pro a proti je tedy jasně patrné, že zavedení zálohování má své výhody i svá úskalí. Pokud bychom tím ale třeba jen v řádu procent dokázali ulehčit naší přírodě, nestojí to za zvážení? Už tak svět kolem sebe ničíme víc než dost.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz