Hlavní obsah
Jídlo a pití

Že je v zahraničí draho? I u nás dáte za nelibě vyhlížející koláček miniaturních rozměrů přes 70 Kč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Naturally

Češi si často stěžují, že je pro ně v zahraničí draho. Za vysoké ceny kritizují mnohdy oblíbené evropské dovolenkové destinace jako je Chorvatsko nebo Itálie. Jenže je tomu skutečně tak? Nejsme na tom už stejně?

Článek

V posledních letech se snesla doslova smršť kritiky na ceny v Chorvatsku. Češi si stěžovali, že tam prakticky z roku na rok výrazně stouply ceny a že si tam nemohou dovolit koupit to, na co byli zvyklí. Cena kávy v kavárně se tam totiž běžně pohybuje kolem třech euro, za pivo pak dáte i pět eur. Kritika ale směřovala na drahá ubytování, přemrštěné ceny vstupů a jídel v restauracích.

Jenže v posledních letech se výrazně zvýšily i české ceny. Pivo, které jsme si dříve v Česku dávali doslova za pár korun, dnes stojí i přes 60 Kč, u Plzeňského Prazdroje se cena mnohdy pohybuje i přes 70 Kč. A káva? Tu si v Česku dáme mnohdy dráž než ve zmiňovaném Chorvatsku. Tam, kde jsou ceny vysoké a odpovídá tomu i kvalita, je to ale pochopitelné. U takových podniků totiž vidíte, že je tam stále plno, i když neznalému kolemjdoucímu mohou takové ceny přijít naprosto nemyslitelné.

Pak jsou tu ale podniky, které kvalitní být nemusí, ale těží z toho, že se nachází na turisticky rušném místě, nebo se vychloubají ruční výrobou. Kolem jednoho takového podniku jsme nedávno procházeli a cena výrobků, které tam nabízeli, nás doslova šokovala. Jednalo se o malou pekárnu nedaleko Žižkovského vysílače v Praze. Za výlohou tam měli několik druhů sladkého pečiva.

Foto: Naturally

Nabídka žižkovského pekařství

Už na první pohled nás upoutaly vysoké ceny, zůstali jsme tedy, abychom si prohlédli, co za takové ceny nabízejí. Nejenže jejich výrobky byly ve většině případů miniaturních rozměrů, navíc ani na člověka nepůsobily nikterak vábně. Právě naopak. Nikde navíc ani zmínka o tom, že by se jednalo o ruční výrobu, nebo že je tu všechno vyráběno z bioproduktů. Nic, co by člověka upoutalo a řekl by si, že to za tu cenu stojí.

Malý koláček, který byl tak na dvě kousnutí, pro dospělého muže možná i jako jednohubka, vypadal doslova nelibě. A pekárna za něj chtěla neuvěřitelných 70 korun. Podobné to bylo i s kremrolí. Ta měla sice standardní rozměry, byla ale naplněna odpuzujícím růžovým krémem, od kterého byla navíc celá ušpiněná. Ta byla také za 70 korun.

Foto: Naturally

Moravské koláče

Nejvíce nás zarazila cena obyčejného makovce. Kdyby nebyl makovec nakrojený, možná bychom si mysleli, že uvedená cena 85 Kč je za celý bochníček. Po našem dotazu nám ale bylo potvrzeno, že danou sumu zaplatíme za jeden jediný plátek, který nám z něj ukrojí. Ostatní ceny a vzhled sladkostí odpovídal podobnému schématu. Nepříliš vábivý vzhled a přehnaně vysoká cena. Člověk ale jí i očima. A tady bychom se rozhodně nenajedli.

Ceny v Česku už se pomalu přibližují evropskému průměru. Něco je levnější u nás, něco zase v zahraničí. To je vcelku logické. Neříkejme ale, že Chorvatsko nebo Itálie jsou pro nás drahými destinacemi. Například v Itálii si prakticky všude dáte kávu v přepočtu kolem 25 až 40 Kč, italské sýry a salámy tam nakoupíte mnohem levněji než u nás.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastní návštěvy Chorvatska, Itálie a žižkovské pekárny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz