Hlavní obsah
Finance

Že začne znovu růst naše životní úroveň, byly jen sliby. I v posledním čtvrtletí jsme zase zchudli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

V posledních měsících se na nás ze všech stran hrnuly sliby, že si za svoje vydělané peníze zase koupíme alespoň o trochu víc. Ale vůbec nic se nezměnilo. Ba naopak. Jsme na tom zase o trochu hůř.

Článek

Prognóza toho, že inflace klesne na takovou úroveň, že naše reálné mzdy vzrostou, se ukázala jako lichá. Na první pohled nás to ale může zmást, protože průměrná mzda České republiky roste a naše mzdy také stoupají. Tak v čem je ten háček?

To, že stoupá průměrná mzda značí pouze to, že mzdy v nominálním vyjádření se zvedly. Na naší výplatní pásce tak pravděpodobně uvidíme vyšší hrubou mzdu. No a pokud máme vyšší hrubou mzdu, máme vyšší i čistou mzdu po odečtení odvodů na sociální a zdravotní pojištění a daně z příjmu fyzických osob. Dostaneme na účet více peněz, znamená to, že jsme na tom lépe? Ale kdepak. Naše životní úroveň a bohatství nezávisí na nominální mzdě, to je přece jen číslo, ale závisí na reálné mzdě.

Reálná mzda je nominální mzda očištěná o náklady inflace. Její hodnota vyjádřená v procentech nám tedy říká, jak jsme na tom v porovnání s předchozím obdobím. Pokud je reálná mzda v procentech záporná, znamená to, že se máme hůře, kladná naopak znamená zlepšení. Ukažme si to na příkladu.

Pokud budeme mít v březnu tohoto roku mzdu 35 000 Kč hrubého, znamená to, že dostaneme na účet 28 260 Kč, a to v případě, že uplatňujeme pouze základní slevu na poplatníka. Porovnejme to se situací příštího roku, kdy budu mít základní mzdu 38 000 Kč hrubého. Ta představuje 30 462 Kč. Logicky udělám mezi oběma čistými mzdami rozdíl a zjistím, že následující rok beru o 2202 Kč měsíčně více. A to je pravda. Jenže znamená to, že si za to více koupím?

Nemusí to totiž být takto jednoduché. Pokud byla v mezidobí inflace 3 %, pak si můžu jednoduše vypočítat, že to, co jsem si v letošním roce koupil za 28260 Kč, koupím v následujícím roce za 29108 Kč. Reálně mám tedy více o 1354 Kč. Reálné mzdy stouply o 4,65 procenta.

Jenže, co když bude v daném roce inflace na úrovni 12 procent, což není v posledních letech v Česku zas tak neobvyklé. Zjišťuji, že to, co bych si letos koupil za 28 260 Kč, na to budu v dalším roce potřebovat 31 651 Kč. Reálně tedy nemám více, mám méně o 1189 Kč. Reálné mzdy tak klesly o 3,76 procenta. Máme se tedy hůř a naše životní úroveň klesá o stejné procento.

I přes sliby, kterých se nám dostalo, došlo k tomuto poklesu naší životní úrovně i v posledním čtvrtletí roku 2023. Mzdy sice meziročně rostly asi o 6,6 procenta, ale inflace byla zkrátka vyšší. A tak byl i na konci roku 2023 zaznamenám meziroční propad životní úrovně na úrovni téměř jednoho procenta.

Dál tedy chudneme, jen ne už tak rychlým tempem. Zastaví se tato spirála někdy a začnou zase naše reálné mzdy stoupat? Nebo bude inflace už stále bojovat proti nám?

Zpracováno na základě:

a na základě vlastních znalostí a poznatků

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz