Hlavní obsah
Finance

Znovuzavedení superhrubé mzdy? Bude nás to stát tisíce měsíčně, které půjdou státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nicola Barts / Creative Commons / pexels.com

V médiích teď často slýcháme, že by mohla být znovu zavedena superhrubá mzda, z jejíž výše by se odváděla daň z příjmu. Odvody do státního rozpočtu by se tak mohly zvýšit i o tisíce. Kolik si z naší mzdy strhává stát a o kolik bychom přišli?

Článek

V současnosti se nám z hrubé mzdy, kterou máme uvedenou na výplatní pásce, strhávají vždy tři základní věci. Jedná se o sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu fyzických osob.

Procentuální výše odvodů na sociální a zdravotní pojištění se už mnoho let drží prakticky na stejné úrovni. Z naší hrubé mzdy si na sociálním pojištění vezme stát 6,5 procenta. Zaměstnavatel ale ještě nad rámec hrubé mzdy musí státu odvést dalších 24,8 procenta výše naší hrubé mzdy. Dříve to bylo 25 %. U zdravotního pojištění je situace obdobná. Z naší hrubé mzdy se odvede 4,5 %, dalších 9 % odvádí zaměstnavatel nad rámec hrubé mzdy.

Daň z příjmu je ve výši 15 %. Nyní ji platíme z výše hrubé mzdy, ale ještě před pár lety tomu bylo jinak. Platila se z takzvané superhrubé mzdy, což byla hrubá mzda spolu s odvody zaměstnavatele nad rámec hrubé mzdy.

Situaci srovnáme na modelovém příkladu s hrubou měsíční mzdou 30 000 Kč. Pokud máme takovou hrubou mzdu, pak odvedeme na sociálním a zdravotním pojištění celkem 3 300 Kč, zaměstnavatel ale ještě navíc 10 140 Kč. Vypočtená daň z příjmu z takové mzdy je 4 500 Kč, ale každý má možnost uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 2 570 Kč měsíčně. Existují ještě další slevy na dani, na které ale nemá nárok každý.

Dnes tak z hrubé mzdy 30 000 Kč obdržíme na účet 24 770 Kč se základní slevou na poplatníka, ale zaměstnavatel musí na takovou naši čistou mzdu vynaložit 40 140 Kč. Pokud by byla zavedena superhrubá mzda, pro zaměstnavatele se nic nemění. Změny pocítí pouze zaměstnanec.

Daň totiž nebudeme hradit z částky 30 000 Kč, ale z takzvané superhrubé mzdy, která je 40 140 Kč. Daňový základ se navíc vždy zaokrouhluje na stokoruny nahoru. Vypočtená daň se tak zvýší na 6 030 Kč. Po započtení základní slevy na poplatníka je výsledná daň 3 460 Kč. Na účet tak neobdržíme 24 770 Kč jako v současné době, ale o něco méně. V našem případě to bude 23 240 Kč.

Měsíčně tak přijdeme o 1 530 Kč čistého. Na modelové mzdě, která je nižší než průměrná mzda, ale blíží se mediánu českých mezd, budeme ročně chudší o 18 360 Kč ročně. Čím vyšší bude mzda, tím bude samozřejmě vyšší i rozdíl v odvedené dani. U minimální mzdy, která pro rok 2023 činí 17 300 Kč, dnes platí ti, co ji pobírají, na dani z příjmu po započtení slevy pouze 25 Kč. V případě znovuzavedení superhrubé mzdy to bude 910 Kč. Takže i takto nízkopříjmoví lidé přijdou ročně o 10 620 Kč.

Zavedení superhrubé mzdy ještě sníží životní úroveň obyvatel České republiky, která už nyní razantně klesá s vysokou inflací, která je vyšší než růst nominálních mezd. Je to určitě správný krok?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz